x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Stan (IJ) despre afirmaţiile lui Kovesi: S-a încercat să se inducă ideea că inspectorii nu şi-au exercitat atribuţiile

Stan (IJ) despre afirmaţiile lui Kovesi: S-a încercat să se inducă ideea că inspectorii nu şi-au exercitat atribuţiile

16 Oct 2017   •   11:15
Stan (IJ) despre afirmaţiile lui Kovesi: S-a încercat să se inducă ideea că inspectorii nu şi-au exercitat atribuţiile

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a precizat luni că procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi ar fi încercat, prin afirmaţiile făcute cu privire la controlul de la DNA, să inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile de serviciu, special pentru a se crea premisele contestării raportului. 

"Mă întreb dacă este în favoarea sistemului judiciar şi a credibilităţii acestuia să susţii în calitate de conducător de unitate de parchet (procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi - n.r.) controlată că a avut senzaţia că s-a venit cu anumite teme care trebuie verificate. Este destul de periculos, de neproductiv şi de asemenea dăunător atât sistemului judiciar, cât şi societăţii civile. (...) Aceeaşi senzaţie a avut-o doamna procuror-şef şi cu privire la acel bileţel pe care inspectorul judiciar a scris numere de dosare penale, susţinând că în realitate prin acest control s-au făcut şi alte chestiuni exterioare verificărilor. Mă gândesc că prin aceste afirmaţii s-a încercat să se inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile de serviciu cu obiectivitate şi imparţialitate, senzaţie care este departe de adevăr. Respingem categoric astfel de insinuări. Probabil că aceste demersuri se subsumează intenţiei declarate de la început, şi anume aceea de a crea premisele contestării raportului prin invocarea unor vicii de procedură inexistente", a declarat Gheorghe Stan în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM. 

El a adăugat că astfel de paradigme, cât şi acuzaţia că Inspecţia ar fi avut şi alte obiective în ceea ce priveşte controlul de la DNA vin de la şeful unei instituţii de parchet care ar trebui să cerceteze înainte de a emite verdicte finale. 

Gheorghe Stan a ţinut să precizeze că, în general, cu ocazia controlului, inspectorii judiciari îşi iau notiţe din dosarele penale pe care le verifică, sub aspectul ritmicităţii efectuării urmăririi penale, din registrele sau din condicile în care sunt înscrise tot numere de dosare. 

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, prezintă luni în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul întocmit după controlul efectuat la DNA. 

Pe 13 octombrie, Laura Codruţa Kovesi a declarat în faţa Secţiei pentru procurori că nu există un raport de control unic întocmit în urma controlului Inspecţiei Judiciare la DNA, iar concluziile nu sunt unitare şi armonizate. 

Mai mult, întrebată dacă pe parcursul derulării controlului IJ a avut senzaţia că acesta este lipsit de obiectivitate, având pe lângă scopul declarat şi un scop "ascuns", şefa DNA a spus: "Da, am avut această senzaţie, s-a venit cu teme care trebuiau verificate sau infirmate, s-a venit cu anumite zvonuri despre care au citit în presă şi care trebuiau confirmate într-un fel sau altul şi da, s-a venit cu o anumită temă pentru identificarea unor dosare, a unor soluţii sau a anumitor acte din dosare". AGERPRES

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi dna gheorghe stan