x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Stresul şi oboseala clasaseră Dosarul Revoluţiei

Stresul şi oboseala clasaseră Dosarul Revoluţiei

de Marius Gîrlașiu    |    07 Apr 2016   •   17:25
Stresul şi oboseala clasaseră Dosarul Revoluţiei
Sursa foto: Adrian Manolache

Închis anul trecut de procurorii militari, Dosarul Revoluţiei a fost redeschis după ce Procurorul General Bogdan Licu a acuzat ancheta făcută de ochii lumii. “Starea de oboseală şi stres acumulată” în decembrie 1989 a constituit unul dintre motivele pentru care procurorii au clasat crimele Revoluţiei prin decizia din octombrie anul trecut.

Decizia de clasare a dosarului Revoluţiei a fost luată în octombrie anul trecut, în perioada în care Parchetul General era condus de Tiberiu Niţu, cel care a demisionat între timp fiind cercetat în cazul coloanelor oficiale. Dosarul Revoluţiei din decembrie `89 este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria României. Până în 2009, când a fost preluat de Parchetul General, cazul a fost investigat de procurorii militari. În 2014, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Penală, dosarul s-a întors la Parchetul Militar, care a decis să-l claseze în octombrie 2015. Procurorii militari au motivat închiderea anchetei prin faptul că infracţiunile s-ar fi prescris şi au pus crimele din decembrie 1989 pe seama stresului şi a oboselii. “Starea de oboseală şi stres acumulată a afectat aprecierea lucidă şi obiectivă a realităţii înconjurătoare. Pe fondul aceleiaşi stări de oboseală şi stres, au existat situaţii în care s-au executat focuri de armă între militari din incinta aceleiaşi unităţi sau între unităţi militare”, au scris procurorii în rezoluţia de clasare.

Anchetă în doru` lelii

Procurorul general interimar Bogdan Licu a acuzat ancheta făcută de mântuială şi a dezvăluit că procurorii militari nu au făcut niciun demers pentru declasificarea documentelor care au stat la baza raportului Comisiei senatoriale privind Revoluţia din `89, în condiţiile în care această comisie a efectuat mii de audieri şi a obţinut documente de la Ministerul Apărării, SRI şi Ministerul de Interne.
“Contrar afirmaţiilor procurorilor militari, nu a intervenit prescripţia răspunderii penale. În ceea ce priveşte infracţiunile de omor şi omor calificat, precum şi infracţiunile intenţionate urmate de moartea victimei, acestea au devenit imprescriptibile”, a precizat Licu. Într-o decizie din 2011, CEDO obliga statul român să cerceteze cu celeritate dosarele Revoluţiei şi preciza că rudele celor morţi în decembrie 1989 au dreptul să cunoască adevărul. “O amnistie faţă de aceste crime este incompatibilă cu datoria statului român de a investiga acte de tortură şi cu lupta împotriva impunităţii pentru crime internaţionale”, explica CEDO. Lipsa unei anchete şi aflarea vinovaţilor a fost motivarea Curţii şi în luna februarie, după ce 17 români au câştigat un nou proces cu statul în dosarele Revoluţiei.

 

×
Subiecte în articol: dosarul revolutiei ion iliescu