x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Traficanții de vestigii dacice au scăpat de închisoare

Traficanții de vestigii dacice au scăpat de închisoare

24 Mar 2018   •   21:20
Traficanții de vestigii dacice au scăpat de închisoare

Mai multe persoane, acuzate că au furat și traficat brățări dacice, inele, fibule, monede și alte obiecte de patrimoniu, condamnate în primă instanță, au scăpat de închisoare pe motiv că faptele lor sunt foarte vechi, iar între timp a intervenit prescripția răspunderii penale.

Potrivit unui decizii publicate vineri pe portalul Curții de Apel Alba Iulia, pentru mai mulți inculpați acuzați de furt de obiecte de patrimoniu și tăinuire, procesul penal a încetat pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale.

Faptele de care sunt acuzați, în principal furt de brățări dacice, medalioane, inele, fibule, monede și alte obiecte de patrimoniu din zona cetăților dacice situate în Munții Orăștiei, datează din anul 1997, iar ei au fost trimiși în judecată în anul 2008.

Procesul la Curtea de Apel Alba Iulia a început în 2015, după ce în urmă cu trei ani Judecătoria Deva a decis condamnarea a nouă dintre inculpați la pedepse cuprinse între doi și șase ani de închisoare, respectiv la plata unor despăgubiri de 1,4 milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că de la condamnarea Judecătoriei Deva, s-au mai recuperat bunuri, iar astfel prejudiciul a scăzut. De asemenea, în continuare rămâne răspunderea sub aspectul laturii civile, o parte dintre inculpați fiind obligați să plătească sume de bani, reprezentând inclusiv cheltuielile pe care le-a avut statul pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu.

Potrivit deciziei Curții de Apel Alba Iulia, un singur inculpat, Călin Corhan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, deoarece faptele sale au fost comise mai recent, în vreme ce alți nouă inculpați fie au fost achitați, fie a încetat procesul penal.

Curtea de Apel Alba Iulia a desființat, în parte, hotărârea atacată sub aspectul laturii penale și a rejudecat cauza.

”Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Radu Horia Camil pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și tăinuire în formă continuată constatând că a intervenit prescripția răspunderii penale (...) Achită pe inculpații Bodea Ioan și Luncan Viorica pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. (...) Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Luncan Ilie pentru infracțiunea de tăinuire constatând că a intervenit prescripția răspunderii penale. (...) Achită pe inculpatul Jurcă (fost Caciuc) Daniel Sorin pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat. (...) Achită pe inculpatul Jurcă (fost Caciuc) Daniel Sorin cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Ilić Ljubiša pentru infracțiunea de tăinuire în formă continuată constatând că a intervenit prescripția răspunderii penale”, se arată în decizia postată de Curtea de Apel Alba Iulia.

De asemenea, sub aspectul laturii civile, Curtea de Apel Alba Iulia a înlăturat o parte din dispozițiile de plată către Stat, dar o parte dintre inculpați sunt obligați să plătească sume reprezentând inclusiv cheltuielile ocazionate de repatrierea și expertizarea brățărilor

Tezaurele arheologice au fost sustrase, începând din 1997, timp de câțiva ani, din situl Sarmizegetusa Regia, fiind ulterior valorificate pe piața neagră.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă.

×