x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Tudorel Toader: Există şi modelul multor state care nu au CSM

Tudorel Toader: Există şi modelul multor state care nu au CSM

28 Sep 2017   •   22:57
Tudorel Toader: Există şi modelul multor state care nu au CSM
Sursa foto: DIANA OROS

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că există şi modelul multor state cu democraţie consolidată care nu au un Consiliu Superior al Magistraturii (CSM).

"Există şi modelul multor state care nu au CSM. Există şi acest model, state cu democraţie consolidată, state unde puterile sunt separate în echilibrul controlului reciproc şi funcţionează. (...) Pot să vă dau foarte multe exemple, dar voi fi bănuit că mă duc spre ele. Numai printr-o modificare a Constituţiei ne-am putea duce cu gândul la o desfiinţare a CSM. Nu putem gândi astfel, pentru că avem prevederi constituţionale", a spus Toader la Antena 3, răspunzând unei întrebări privind modelul care ar trebui adoptat pentru a asigura independenţa Inspecţiei Judiciare şi a o apăra de imixtiuni.

Ministrul Justiţiei a mai spus că Inspecţia Judiciară trebuie să iasă "de sub tutela" CSM.

"În mod sigur, Inspecţia Judiciară trebuie să îşi consolideze independenţa. În mod sigur, Inspecţia Judiciară necesită unele reconsiderări la nivel normativ. Spre exemplu, să nu ai un şef al Inspecţiei Judiciare cu un mandat pe viaţă, să aibă un mandat limitat. Sunt trei variante: să rămână Inspecţia la CSM, dar cu consolidarea independenţei; să treacă Inspecţia la Ministerul Justiţiei; există şi modelul italian, model în care Inspecţia Judiciară nu se află nici sub umbrela CSM şi nici a Ministerului Justiţiei, ci este o entitate distinctă, care are competenţe proprii, care are o lege de funcţionare şi care îi conferă în felul acesta garanţii de independenţă. (...) Toată această tensiune dintre Inspecţia Judiciară şi CSM, chiar din rândul membrilor CSM, dintre DNA şi Inspecţia Judiciară, nu a făcut decât să scoată la suprafaţă această disfuncţionalitate şi nu a făcut decât să aducă solide argumente în favoarea opiniei mele că Inspecţia Judiciară trebuie să iasă de sub tutela, de sub umbrela CSM. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: tudorel toader