x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Acţiune de amploare a salvamontiştilor în Masivul Parâng. Peste 40 de turişti s-au rătăcit pe munte

Acţiune de amploare a salvamontiştilor în Masivul Parâng. Peste 40 de turişti s-au rătăcit pe munte

30 Noi 2015   •   16:07
Acţiune de amploare a salvamontiştilor în Masivul Parâng. Peste 40 de turişti s-au rătăcit pe munte
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Un grup de 40 de turişti care s-au rătăcit luni după ce au plecat din staţiunea Parâng spre vârful Cârja au fost salvaţi de echipele Salvamont Petroşani şi Jandarmeriei Montane, la capătul unei acţiuni dificile desfăşurată pe un viscol puternic.

Turiştii au anunţat la numărul 112 că s-au pierdut pe drumul spre cabană, iar în ajutorul lor au plecat salvamontiştii şi jandarmii montani, grupul fiind găsit după aproximativ o oră şi jumătate.

"Grupul a fost găsit pe traseu şi a fost adus cu bine în staţiunea Parâng la punctul Salvamont. Două tinere au făcut o uşoară hipotermie, iar unii dintre membrii grupului uşoare atacuri de panică", a declarat pentru AGERPRES şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Grupul este format din studenţi din Cluj, iar în opinia salvamontiştilor aceştia au fost insuficient pregătiţi de către ghidul care i-a însoţit. "Au plecat spre vârful Cârja la ora 6,00 dimineaţa, pe o vreme urâtă şi n-au anunţat Salvamontul. Dacă s-ar fi informat, salvamontiştii le-ar fi spus să rămână la cabană pentru că prognoza le era defavorabilă. Ghidul nu a luat în calcul vremea urâtă şi nici faptul că în această perioadă a anului nu se parcurg traseele de creastă", a explicat Bodean.

În opinia acestuia, grupul nu era pregătit pentru trasee de munte.

În staţiunea Parâng se află mai mulţi turişti care profită de minivacanţa de 1 Decembrie. Stratul de zăpadă din zonă depăşeşte 30 de centimetri.

×
Subiecte în articol: parang turişti interventii salvamont