x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale ALERTĂ DE AVANANȘĂ în masivul Făgăraș

ALERTĂ DE AVANANȘĂ în masivul Făgăraș

31 Dec 2016   •   14:00
ALERTĂ DE AVANANȘĂ în masivul Făgăraș

Grosimea stratului de zăpadă a ajuns la 115 centimetri în zona de creastă a masivului Făgăraş, riscul de producere a avalanşelor fiind mare, a anunţat sâmbătă directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont (SPJS) Argeş, Ion Sănduloiu. 

"Riscul de avalanşă este de gradul 4 la altitudini de peste 1.800 de metri, fiind modificat în creştere. La altitudini de sub 1.800 de metri, riscul de avalanşă este de gradul 2", a precizat Sănduloiu. 

Conform scalei europene de risc de avalanşă, în cazul gradului 4 de risc, mare, stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanşarea fiind probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare. În cazul gradului 2 de risc, moderat, declanşările de avalanşe sunt posibile mai ales din cauza supraîncărcării cu schiori sau turişti, dar nu sunt aşteptate declanşări spontane de avalanşe de mare amploare. 

Potrivit unui comunicat al SPJS Argeş, toate traseele montane din judeţ care se află la altitudini superioare celei de 1.500 de metri rămân închise, din cauza riscului de producere a avalanşelor. 

Turiştii care vor ajunge în zona montană din Argeş sunt sfătuiţi să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumeţiilor, în aşa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului. 

"În afara echipamentului obligatoriu iarna, constând în încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari şi piolet, trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat ca turiştii să aibă încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă şi o lanternă, pentru situaţiile în care sunt nevoiţi să se deplaseze pe jos. Nu se recomandă parcarea maşinilor la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă. În această perioadă este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite", se arată în comunicatul SPJS Argeş. AGERPRES

×