x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă la Satu Mare! Focar nou de pestă porcină africană, în localitatea Bercu Nou

Alertă la Satu Mare! Focar nou de pestă porcină africană, în localitatea Bercu Nou

14 Mar 2018   •   16:26
Alertă la Satu Mare! Focar nou de pestă porcină africană, în localitatea Bercu Nou

Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare a instituit miercuri măsuri speciale de protecţie pe raza mai multor localităţi după depistarea unui nou caz de pestă porcină africană, informează un comunicat de presă al Instituţiei Prefectului. 

Potrivit sursei citate, după depistarea unui nou focar de pestă porcină africană în localitatea sătmăreană Bercu Nou, prefectul Darius Filip a convocat CLCB, care a adoptat un planul de măsuri pentru controlul bolii. 

"Conform Planului de măsuri, începând cu 14.03.2018 se stabileşte o zonă de protecţie în jurul focarului din Bercu Roşu, cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Bercu Nou, Micula Nouă, Micula (parţial), Bercu şi fondurile de vânătoare: FV 15 Micula, FV 16 Noroieni. De asemenea, se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Nisipeni, Cidreag, Porumbeşti, Halmeu, Dabolţ, Mesteacăn, Agriş, Ciuperceni, Micula, Lazuri, Noroieni, Peleş, Pelişor şi fondurile de vânătoare: FV 14 Halmeu, FV 17 Lazuri", precizează sursa citată. 

De asemenea, mişcarea animalelor din zona de protecţie şi supraveghere este restricţionată. Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale. 

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici, dar boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează direct omul, deşi omul reprezintă un vector important în diseminarea acestei boli exotice fie prin contact direct fie prin intermediul unor produse, furaje sau alte instrumente.  

În judeţul Satu Mare mai există un focar de pestă porcină africană în localitatea Micula. AGERPRES

×
Subiecte în articol: focar gripa porcina africana