x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Amplu exercițiu militar pe Dunăre

Amplu exercițiu militar pe Dunăre

04 Sep 2019   •   14:30
Amplu exercițiu militar pe Dunăre

Faleza Dunării din Tulcea a găzduit, miercuri dimineaţa, deschiderea exerciţiului militar Riverine 2019 la care participă 300 de militari marinari din România şi Ucraina.

Exerciţiul are drept obiective creşterea interoperabilităţii între capabilităţile navale ale celor două state şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale româno-ucrainene cu scopul de menţine siguranţa şi securitatea în zona maritimă a Dunării.

"Provocările şi ameninţările mediului de securitate şi operaţional, terorismul, migraţia ilegală, asigurarea siguranţei navigaţiei, fenomenele meteo periculoase, ne obligă să acţionăm împreună. Alături de exerciţiile Sea Shield, Sea Breeze şi celelalte exerciţii desfăşurate împreună, acest exerciţiu este încă o ocazie de a ne pregăti împreună, de această în raioane şi sectoare fluviale", a declarat, în timpul ceremoniei de deschidere a exerciţiului, şeful Statului major al Forţelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrşu.

Omologul său ucrainean, viceamiralul Ihor Voronchenko a prezentat structurile militare care participă la exerciţiu şi şi-a exprimat încrederea în succesul exerciţiului.

"Sunt planificate vizite reciproce la bordul navelor participante şi de asemenea marinarilor români li se oferă posibilitatea deosebită de a vizita şi de a se bucura de farmecul şi pitorescul celor două oraşe port ucrainene Ismail şi Vâlkovo. Având în vedere cadrul organizatoric, modul de desfăşurare al exerciţiului precum şi nivelul ridicat de profesionalism demonstrat de planificatori în etapele de pregătire a exerciţiului, am convingerea că acesta va fi un succes de ambele părţi", a declarat şeful Statului Major al Forţelor Navale Ucraina, viceamiral Ihor Voronchenko.

La exerciţiul la a doua ediţie, partea română participă cu patru vedete blindate, un remorcher fluvial, un elicopter şi o navă a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, iar partea ucraineană, cu o navă de instrucţie şi comandament, două vedete purtătoare de artilerie, un elicopter şi cu trei vedete de patrulare ale Serviciului Frontierei de Stat.

În anul 2018, deschiderea oficială a exerciţiului Riverine a avut loc în oraşul ucrainean Ismail.

Exerciţiul Riverine 2019 se desfăşoară pe braţul Chilia al Dunării şi se va încheia sâmbătă, 7 septembrie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Riverine 2019