x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Bucureştenii vor putea returna în 10 ani sumele avansate de Municipalitate pentru reabilitarea faţadelor

Bucureştenii vor putea returna în 10 ani sumele avansate de Municipalitate pentru reabilitarea faţadelor

17 Noi 2017   •   19:40
Bucureştenii vor putea returna în 10 ani sumele avansate de Municipalitate pentru reabilitarea faţadelor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Bucureştenii vor putea achita în rate lunare, timp de zece ani, cu posibilitatea de cinci ani de graţie, sumele avansate de Municipiul Bucureşti pentru a asigura contribuţia proprietarilor, în cadrul măsurilor de reabilitare a faţadei clădirilor. 

"Se aprobă mecanismul de recuperare a sumelor avansate de Municipiul Bucureşti pentru asigurarea contribuţiei proprii a deţinătorilor clădirilor, conform Legii nr. 166/22.07.2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, în vederea realizării lucrărilor de intervenţie privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor prin măsuri de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei acestora, pe o perioadă de zece ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor, cu posibilitatea de cinci ani de graţie", prevede un proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. 

Municipiul Bucureşti va asigura cota de contribuţie proprie a deţinătorilor clădirilor. Aceasta se va recupera pe o perioadă de zece ani de la data recepţiei, rata lunară fiind actualizată în funcţie de indicele de inflaţie pozitivă. Pentru plata cu întârziere a taxei de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor se vor percepe majorări de întârziere conform prevederilor Codului de procedură fiscală. 

În cazul înstrăinării locuinţei proprietate privată la care s-au executat lucrări de intervenţie finanţate de Municipalitate, în decurs de zece ani de la terminarea lucrărilor, proprietarul va fi obligat să ramburseze integral sumele neachitate. 

Potrivit expunerii de motive, semnată de primarul general Gabriela Firea, creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor prin măsuri de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei reprezintă o acţiune de interes public major "urmărindu-se asigurarea conservării cadrului estetic-arhitectural al cadrului urban construit, precum şi a calităţii mediului natural, în condiţiile respectării şi punerii în valoare a specificaţiilor patrimoniului local şi naţional". Se menţionează că Direcţia Urbanism din cadrul PMB a definitivat zonele de acţiune prioritară şi a elaborat regulamentul de intervenţie cu privire la reabilitarea faţadelor. AGERPRES

×