x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Catastrofă ecologică pe râul Lăpuș. Aproximativ două tone de deșeuri cu minereuri neferoase au ajuns în apă

Catastrofă ecologică pe râul Lăpuș. Aproximativ două tone de deșeuri cu minereuri neferoase au ajuns în apă

19 Oct 2017   •   16:21
Catastrofă ecologică pe râul Lăpuș. Aproximativ două tone de deșeuri cu minereuri neferoase au ajuns în apă

Un accident ecologic s-a produs la iazul de decantare de la Bozânta, tone de steril ajungând in râul Lapuș, din Maramureș.

În timpul unei operaţiuni de deversare a apei acumulate pe iazul de decantare cu minereuri neferoase Bozânta, o sondă s-a crăpat, iar deșeurile de metale grele au ajuns în apele râului.'Deversarea apei a crescut progresiv, iar ulterior a fost evacuată, în mod necontrolat, în amestec cu apă, o masă de steril. Conform datelor primite de la laboratorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, analiza probelor de apă a relevat prezenţa de metale şi suspensii în râul Lăpuş', menţionează comunicatul. Despre producerea poluării accidentale la iazul Bozânta au fost anunţate instituţiile abilitate de la nivel central, inclusiv Ministerul Economiei.Specialişti din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş au dispus, după încetarea fenomenului de evacuare din iaz, măsuri de remediere imediată a defecţiunilor de la sonda inversă şi vana de evacuare, respectiv monitorizarea permanentă a râurilor Lăpuş şi Someş. 

Pe rețelele de socializare au apărut mesaje ale locuitorilor din zonă, care sunt îngrijorați de faptul că aceste deșeuri vor afecta faina piscicolă.

"Dragi colegi pescari, în urma deversari de steril în râul Lăpuș și apoi în Someș, voi cred că va dați seama ce efecte adverse vor urma, dacă nu o sa ia măsuri filiala, noi toți pescari trebuie să ne organizăm și să mergem la filiala și să facem scandal. Cei care vreți sa ne fiți alături comentați cu "mă alătur". Dacă nu noi, apoi cine? Nu ne lasam pana nu se rezolva problema popularii și poluări apelor curgătoare în special Someșul", a scris un bărbat pe pagina Pescari pe Someș.Observator.tv

×
Subiecte în articol: râul Lăpuș