x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Celebra pârtie "Cocoş" din Bistriţa, situată la cea mai joasă altitudine, deschisă pentru prima dată în acest an

Celebra pârtie "Cocoş" din Bistriţa, situată la cea mai joasă altitudine, deschisă pentru prima dată în acest an

09 Ian 2019   •   14:21
Celebra pârtie "Cocoş" din Bistriţa, situată la cea mai joasă altitudine, deschisă pentru prima dată în acest an

 Pârtia "Cocoş" din municipiul Bistriţa, investiţie a primăriei care a fost inaugurată anul trecut, la sfârşitul lunii ianuarie, şi-a reluat activitatea miercuri, la prânz, printre cei care au fost prezenţi la deschiderea sezonului de schi numărându-se primarul Ovidiu Creţu şi fostul internaţional Gabi Balint.
Primarul Bistriţei susţine că, în acest an, condiţiile de pe pârtia "Cocoş" sunt "ca pe pârtiile din Austria" şi spune că, dacă nu va ploua, aici se va putea schia până în luna martie.
"Este mult mai bine decât anul trecut. Stratul de zăpadă este undeva la 30 de centimetri, zăpadă bătută. Condiţiile, eu aşa cred acum, sunt ca pe pârtiile din Austria. Ieri, pârtia era îngheţată, era tare, dar era foarte bună, mult mai bună decât cum am pornit anul trecut. Această zăpadă ţine până la prima ploaie. Dacă nu plouă până în martie, în martie vom schia. Dacă plouă, asta este. (...) Aşa cum este prognoza acum, nici ianuarie, nici februarie nu se prevede ploaie, nici temperaturi foarte ridicate, peste 7-8 grade, şi atunci noi vom putea schia până va începe să plouă, adică până în partea a doua a lunii martie", a declarat Ovidiu Creţu.
Anul trecut, ca urmare a temperaturilor ridicate, pârtia a funcţionat în total doar zece zile.
Fostul fotbalist Gabi Balint s-a aflat pentru prima dată pe pârtia de la Bistriţa şi s-a declarat bucuros că are şi acasă o astfel de oportunitate, chiar dacă problemele cu genunchii nu îi permit să schieze mai mult de o zi pe sezon.
"Aveam şi la Sângeorz (pârtie - n.r.), când eram mic, dar nu exista teleschi sau telescaun. Urcam cu schiurile, urcam 10 minute ca să coborâm în 30 de secunde, aşa era pe vremuri. Dar este frumos, este frumoasă pârtia, să vedem dacă este şi zăpada bună. Schiez o zi pe an, că după aceea mi se umflă genunchiul, am probleme cu genunchii de când am jucat fotbal şi nu pot să schiez. Dar nu puteam să ratez acum, dacă tot m-a prins aici, sunt de o lună acasă", a spus Balint.
În prima jumătate de oră de la deschiderea sezonului de schi pe pârtia "Cocoş", s-au vândut aproximativ 100 de bilete.
Pârtia de schi de la Bistriţa a costat peste 5 milioane de euro, bani pe care primăria i-a obţinut accesând un credit bancar.
Aceasta are o lungime de 1.300 metri, fiind dotată cu telescaun cu patru locuri, tunuri de zăpadă, grupuri sanitare şi nocturnă care funcţionează doar în timpul zilelor lucrătoare.
Pârtia este situată pe un deal din apropierea Bistriţei, în localitatea componentă Unirea, altitudinea maximă fiind de 680 metri.
În primăvara anului trecut, la doar trei luni de la inaugurare, pârtia a fost afectată de o alunecare de teren în zona bazinului de alimentare cu apă, motiv pentru care acest bazin funcţionează în prezent doar la 75% din capacitate, iar lucrările de consolidare nu sunt finalizate. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: partia cocos bistriţa