x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cioban atacat de urs în Harghita

Cioban atacat de urs în Harghita

03 Ian 2018   •   15:11
Cioban atacat de urs în Harghita

Un cioban a fost atacat de un urs în judeţul Harghita, a transmis marţi serviciul de presă al Consiliului Judeţean Harghita. Atacul s-a petrecut în ultima zi a anului 2017, în apropiere de Sântimbru-Băi, victima fiind salvată de câinii lui.

    Bărbatul şi-a povestit întâmplarea de pe patul de spital printr-o înregistrare video postată pe o reţea de socializare. El a relatat că în urma atacului a fost rănit la cap şi, în consecinţă, a suferit o intervenţie chirurgicală. În opinia lui, urşii nu mai hibernează iarna, şi pot fi văzute urmele lor chiar şi în această perioadă. Ciobanul şi-a dedicat toată viaţa creşterii animalelor, momentan are 400 de oi.
    Bărbatul din Sântimbru-Băi este cea de-a 18-a victimă a urşilor în anul 2017 în judeţul Harghita. Legat de acest caz, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly a declarat că "se pare, nu urşii, ci decidenţii din Ministerul Mediului hibernează". În opinia lui, întârzie în continuare adoptarea unui plan sustenabil de management şi de prevenţie a fondului cinegetic.
    "Solicităm din nou ministrului mediului, Graţiela Gavrilescu, să ia măsurile necesare conform angajamentelor pe care le-a luat" - a mai declarat Csaba Borboly. În opinia politicianului Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), constituie un neajuns major faptul că legislaţia actuală reglementează daune în cazul împuşcării urşilor, în schimb nu permite despăgubiri pentru vătămările corporale provocate de urşi oamenilor.
    În România s-au înmulţit atacurile animalelor după ce în 2016 Ministerul Mediului a interzis în totalitate vânătoarea de urşi. Înainte, Ministerul elibera anual 400-450 de autorizaţii asociaţiilor de vânătoare pentru vânarea urşilor. În urma protestelor păgubiţilor din Ţinutul Secuiesc, Ministerul a aprobat recoltarea sau relocarea a 140 de urşi şi 97 de lupi periculoşi, dar pentru fiecare dintre aceştia autorizaţia trebuie obţinută de la Bucureşti. Până la începutul lunii noiembrie Ministerul a permis recoltarea a şapte urşi în judeţul Harghita.
    Conform estimărilor făcute la începutul anului 2017, în România trăiesc aproximativ 6800 de urşi, din care în jur de 5300 sunt în judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.

Sursa: MTI

×
Subiecte în articol: urs cioban Harghita