x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale DECIZIE DEFINITIVĂ pentru Pomohaci. Vești zdrobitoare pentru admiratorii fostului preot

DECIZIE DEFINITIVĂ pentru Pomohaci. Vești zdrobitoare pentru admiratorii fostului preot

06 Oct 2017   •   14:40
DECIZIE DEFINITIVĂ pentru Pomohaci. Vești zdrobitoare pentru admiratorii fostului preot

Sinodul Mitropolitan condus de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a comunicat decizia care rămâne definitivă în cazul lui Cristian Pomohaci.

Fostul preot Cristian Pomohaci rămâne caterisit şi nu mai poate sluji în biserică, a decis Consistoriul Mitropolitan de la Sibiu.


"Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat astazi, 6 octombrie 2017, prin Decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. (...) Pe baza abaterilor canonice reţinute şi a mărturiilor aduse în apărare, Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului (...) a hotărât: Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancţiunea: 'DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALă' (pierderea dreptului de a săvârşi lucrări sfinte, de a purta ţinuta clericală şi de a se împărtăşi în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfăşura activităţi social-filantropice, culturale, educaţionale sau de a fi cântăreţ, dupa caz; activitatea şi conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q) din Regulament", se arată în comunicat. 

Hotarârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă şi irevocabilă (fără drept de recurs). 

"Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoţiei, cu toate exigenţele ei morale, dogmatice şi canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericeşti de drept divin şi a-şi putea soluţiona problemele juridice din instanţele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoţiei, trecându-l în rândul teologilor laici", se mai arată în comunicat. 

Pomohaci a fost judecat de două ori de "instanţele" preoţeşti: la Alba Iulia şi Sibiu. Fostul preot Cristian Pomohaci a plecat joi de la judecata Consistoriului Mitropolitan după şapte ore, evitând presa şi pe susţinătorii lui, fără să afle verdictul. Dacă la Alba Iulia nu a fost prezent la judecată, la Sibiu Pomohaci a venit la primul termen şi a cerut o amânare, pentru a putea studia dosarul şi a aduce martori credincioşi în apărarea sa, iar la termenul de joi s-a apărat timp de aproape şapte ore. 

Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia a hotărât, pe 28 iulie, ca preotul Cristian Pomohaci, cercetat de Parchetul General pentru că ar fi încercat să corupă sexual un minor de 17 ani, să fie dat afară din preoţie, oferindu-i posibilitatea de a ataca decizia la mitropolitul Ardealului. 

Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din parohia Moşuni, judeţul Mureş, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale. 

Preotul a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar înregistrarea a apărut în presă.

Pe 26 iunie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a anunţat că a fost sesizat cu privire la unele fapte pe care un preot le-ar fi săvârşit în prezenţa sau asupra unui minor, la câteva zile după ce pe paginile de socializare au circulat înregistrări audio în care clericul ar ademeni un minor să întreţină relaţii homosexuale cu el. AGERPRES

×
Subiecte în articol: cristian pomohaci