x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Firea vrea parcurile înapoi, pentru bucureşteni

Firea vrea parcurile înapoi, pentru bucureşteni

de Alice Petrescu    |    04 Apr 2017   •   09:50
Firea vrea parcurile înapoi, pentru bucureşteni
Sursa foto: DIANA OROS

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, vrea să recupereze cele 36 de hectare de terenuri din parcuri , care au fost retrocedate din 2001, în folosul bucureştenilor. Printre acestea, se numără parcurile: Herăstrău, Bordei, Circului şi Tineretului. De asemenea, sunt vizate şi peste 23 hectare de spaţii verzi şi terenuri pe care sunt amenajate în prezent locuri de joacă şi care au fost restituite proprietarilor în ultimii 16 ani.

 

Edilul Capitalei a solicitat direcţiilor de specialitate ale municipalităţii să centralizeze datele privind terenurile cu destinaţia de spaţiu verde sau amenajate ca locuri de joacă care au fost retrocedate, fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanţelor de judecată, şi a anunţat că va constitui un grup de lucru care să găsească soluţiile legale, fără a afecta dreptul proprietarilor.
Gabriela Firea spune că, din datele pe care le deţine, vechile administraţii au retrocedat, fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanţei, nu mai puţin de 36 ha de teren în parcuri şi 23 hectare de spaţii verzi, care s-au transformat în locuri de joacă. “Nu contest că vechii proprietari au avut dreptul legal să-şi recupereze bunurile confiscate în perioada comunistă, însă îmi doresc să găsim o formulă legală, fără a leza dreptul proprietarilor, de a recupera în folosul bucureştenilor aceste suprafeţe de teren”, a declarat Firea.

În prezent, Bucureştiul  este unul dintre oraşele europene cu foarte puţine spaţii verzi pe cap de locuitor şi anume 23 mp, faţă de limita impusă de legislaţia românească şi europeană, de 26 mp. În ultimii ani, tot mai mulţi părinţi din Capitală se plâng că cei mici nu au unde să se joace.

Conform evidenţelor actuale, suprafaţa totală restituită în natură, care reprezenta spaţiul verde din parcuri, este de aproximativ 361.000 mp.

×