x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Lacul de acumulare Stânca-Costeşti, adăpost de iarnă pentru mii de raţe sălbatice şi zeci de lebede

Lacul de acumulare Stânca-Costeşti, adăpost de iarnă pentru mii de raţe sălbatice şi zeci de lebede

19 Ian 2017   •   16:57
Lacul de acumulare Stânca-Costeşti, adăpost de iarnă pentru mii de raţe sălbatice şi zeci de lebede

Lacul de acumulare Stânca-Costeşti din judeţul Botoşani s-a transformat, în ultimele săptămâni, într-un adevărat adăpost de iarnă pentru mii de raţe sălbatice şi zeci de lebede. 

Apariţia gerului puternic a făcut ca păsările să se refugieze în perimetrul lacului de liniştire de la ieşirea din Barajul Stânca-Costeşti. Acolo nu se instalează niciodată îngheţul, iar curenţii calzi formaţi de apa deversată din baraj constituie un mediu natural ideal pentru raţe şi lebede în perioada de iarnă. 

"Densitatea de păsări creşte în timpul în care bate vântul rece din Nord şi în timpul în care lacul mare este îngheţat. În rest, îşi găsesc alte habitate. În zona aceasta, fiind apă de la adâncime şi apa fiind în mişcare, ea nu îngheaţă niciodată. Este o zonă de supravieţuire, iar păsările vin din tot arealul unde apa este îngheţată", a afirmat directorul Barajului Stânca-Costeşti, Mircea Vucovici. 

Deoarece în perimetrul lacului de compensare accesul persoanelor este restricţionat, păsările nu sunt deranjate. Ele rămân acolo până la încălzirea vremii şi până la topirea gheţii. În plus, pentru că lacul se află în zona liniei de frontieră cu Republica Moldova, raţele nu sunt ameninţate nici de vânători, utilizarea armei de vânătoare fiind interzisă. 

Şeful barajului Stânca-Costeşti susţine că viaţa păsărilor este studiată adeseori de profesori universitari de la catedra de Biologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

AGERPRES

×