x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Mii de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeş

Mii de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeş

07 Dec 2017   •   13:14
Mii de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeş

Mii de credincioşi s-au închinat, joi, la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeş, prăznuită în fiecare an la data de 7 decembrie.
Manifestările au debutat miercuri seară, când un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Vecerniei în catedrala arhiepiscopală, ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab. Credincioşii s-au putut închina la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, după care au primit ceai cald, cozonac şi covrigi din partea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Programul zilei de joi a debutat la ora 7,00 cu sfinţirea apei, slujba fiind oficiată cu începere de la ora 9,30. Miile de credincioşi, mulţi dintre ei veniţi din alte zone ale ţării, au aşteptat la rând ore întregi pentru a ajunge la racla cu moaştele Sfintei Filofteia, după care au luat apă sfinţită din butoaiele aşezate în curtea mănăstirii.
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a pregătit şi câteva mii de pachete cu mâncare, covrigi şi ceai pentru pelerini.
Sfânta Muceniţă Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, în oraşul Târnovo. Nu se ştie cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. A fost martirizată la doar 12 ani, fiind ucisă de tatăl său, care s-a supărat că le dădea mâncare sărmanilor.
Moaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul secolului al XIV-lea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1950 a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia de la Argeş, pomenită la 7 decembrie. AGERPRES

×