x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Mureş: Sezonul tărtăcuţelor a început la Gorneşti

Mureş: Sezonul tărtăcuţelor a început la Gorneşti

16 Oct 2017   •   16:18
Mureş: Sezonul tărtăcuţelor a început la Gorneşti

În localitatea mureşeană Gorneşti, DN 15 este împânzit, în această perioadă, la mijlocul toamnei, cu ofertele cultivatorilor locali de tărtăcuţe.

Tărtăcuţele - dovlecei decorativi de diferite dimensiuni, forme şi culori, sunt expuse pe marginea drumului, iar cei care doresc să îşi decoreze casele în culorile toamnei o pot face după o oprire la una dintre porţile caselor situate de-a lungul şoselei, la ieşirea înspre Reghin.

Fiecare dintre cei care oferă tărtăcuţe mai propun clienţilor, pe tarabele din faţa caselor, flori uscate şi porumb ornamental, pentru a întregi decorul, dar şi bunătăţi 'fără E-uri', numai bune de pus în cămară pentru iarnă, începând cu ardei iute, la borcan sau proaspăt, gogoşari, murături, cartofi, bulion, fasole, zacuscă, hrean, mărar, cimbru, ţelină şi bostani comestibili.

O tărtăcuţă se vinde cu preţuri începând de la 5 lei până la 20 lei bucata, în funcţie de mărime şi de culoare, dar orice produs de pe tarabă poate fi achiziţionat în urma negocierii cu producătorul, neexistând un preţ fix.

Producătorii susţin că tărtăcuţele se seamănă în aprilie-mai, în funcţie de vreme, şi se recoltează în luna octombrie, înainte de prima brumă. Aceşti dovlecei ornamentali suportau, la început, destul de greu căldura, însă, încetul cu încetul, s-au acomodat şi pot să se dezvolte şi la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. În plus, nu necesită foarte multă apă, având rădăcini adânci. Recoltarea se face la maturitate, toamna, când codiţa s-a uscat, iar tărtăcuţa prezintă o culoare lucioasă, semn că este lemnificată. Ele se păstrează în încăperi uscate, puţin întunecoase şi se mişcă din când în când, pentru a fi verificată integritatea lor.

Cultivatorii susţin că o tărtăcuţă este uscată atunci când seminţele zornăie în interior, dar uscarea totală durează câteva luni. Astfel, cei care le cumpără vor trebui să le ţină în locuri uscate.

Tărtăcuţele din Gorneşti servesc foarte bine de ornament în orice loc, însă gospodinele susţin că acestea arată cel mai bine în bucătărie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: tărtăcuţe.