x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Patriarhia a devenit dezvoltator imobiliar. Construiește un cartier rezidențial în nordul Capitalei

Patriarhia a devenit dezvoltator imobiliar. Construiește un cartier rezidențial în nordul Capitalei

de Oana Pavelescu    |    27 Feb 2018   •   15:41
Patriarhia a devenit dezvoltator imobiliar. Construiește un cartier rezidențial în nordul Capitalei

Având Catedrala Neamului încă în construcție, Patriarhia face investiții imobiliare, o afacere dintre cele mai profitabile.

Astfel că, în data de 21 februarie 2018, pe ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a PMB, figurează pe ordinea de zi cererea Patriarhiei române pentru obținerea PUZ-ului pentru un cartier rezidențial unde se intenționează construirea de blocuri de 8 etaje, pe o suprafață de aproximativ 5.000 de metri pătrați.

Pentru cei care nu cunosc zona, trebuie să știe că Pajura este un mic carter aflat în nordul Capitalei, vecin cu Bucureștii Noi. Pajura este ca un mic sat aflat chiar în oraș, cu o atmosferă liniștită, patriarhală, unde locuiesc în general pensionari ai Combinatului Poligrafic, actuala Casă a Presei.

Strada Pajurei este una îngustă, cu câte o bandă pe sens, blocurile în majoritate sunt scunde, de cel mult 4 etaje. În zona din carter care se află lângă linia ferată se află și blocuri mai înalte, acestea fiind însă la mare distanță de locul în care Patriarhia vrea să-și înfigă cartierul rezidențial. Străzile dintre blocuri sunt înguste, astfel că două mașini nu pot trece una pe lângă alta.

Din punctul de vedere al infrastructurii, construirea unui cartier în cartier, va crea mari probleme în zonă, del puțin din punctul de vedere al transportului în comun. Pajura a devenit deja destul de sufocată, după ce au fost reabilitate niște foste cămine căzute în ruină și unde s-au mutat studenți străini și după ce a fost construit la intersecția cu Bucureștii Noi, un mastodont de bloc de 13 etaje.

Patriarhia Română dat publicității un comuncat prin care infirmă faptul că ar vrea să construiască respectivul cartier.

"Demersul Patriarhiei Române vizează doar terenul din spatele Aşezământului social 'Justinian Patriarhul' şi constituie o solicitare de revenire la PUZ-ul iniţial, de teren cu destinaţie rezidenţială, aşa cum a fost anterior construirii unui mare centru comercial din zonă. Actuala solicitare, perfect legală, a Patriarhiei Române urmăreşte scoaterea din categoria regimului industrial şi trecerea în cel rezidenţial a terenului respectiv, cu un regim de înălţime mai mare, raportat la zonă. Scopul este acela de a se ajunge la o valoare corectă a terenului, pentru o eventuală vânzare a acestui teren, exclusiv în scopul de a organiza şi susţine activităţile social-filantropice şi culturale ale centrelor Patriarhiei Române din Bucureşti şi Ilfov. Dacă pe acel teren va fi construit un imobil, acesta nu va aparţine Patriarhiei Române, care nu construieşte "cartiere" rezidenţiale, ci lăcaşuri de cult sau centre sociale şi culturale bisericeşti", reiese dintr-un comunicat transmis de Patriarhia Română. 

Conform aceleiaşi surse, terenul în cauză este proprietatea Patriarhiei Române, fiind cumpărat în anul 2006, iar pe o parte din el funcţionează Aşezământul social 'Justinian Patriarhul', care este un centru comunitar compus din două unităţi de asistenţă socială licenţiate care figurează în Registrul furnizorilor de servicii sociale. Astfel, este vorba despre un centru de găzduire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice, în cadrul căreia anual aproximativ 100 de persoane abuzate (mame cu copii) beneficiază de servicii sociale în regim de urgenţă, şi de un centru de zi pentru copii, care are 30 de beneficiari - copii proveniţi din familii defavorizate aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1. 

×