x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Pestă porcină într-o gospodărie din Belin, Covasna

Pestă porcină într-o gospodărie din Belin, Covasna

17 Ian 2020   •   17:40
Pestă porcină într-o gospodărie din Belin, Covasna

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Belin, drept urmare Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), întrunit vineri, a stabilit un plan de măsuri pentru stoparea extinderii bolii.

Potrivit directorului executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, proprietarul gospodăriei a anunţat medicul veterinar, în cursul zilei de luni, că o scroafa gestantă a avortat, iar către seară au sacrificat-o.

Probele prelevate au fost trimise laboratorul din judeţul Prahova, care a confirmat, la scurt timp, prezenţa virusului.

"Miercuri, echipa de intervenţie a DSV Covasna s-a deplasat în gospodăria în cauză, a iniţiat procedura de notificare a bolii şi efectuarea unei anchete preliminare, iar cu sprijinul Primăriei şi a Poliţiei s-au luat măsurile de restricţionare a circulaţiei animalelor şi a oamenilor din gospodăria afectată. În data de 17.01.2020 echipa de intervenţie a DSVSA Covasna, împreună cu comisia de evaluare s-au deplasat la gospodăria afectată, iar după evaluarea animalelor au ucis un număr de patru scroafe (între 120 şi 250 kg) şi şapte şoldani (între 35-40 kg), respectând condiţiile de bunăstare a animalelor. Cadavrele au fost îngropate la locul identificat în prealabil de primăria Belin în condiţii de biosecuritate", a precizat dr. Siko, într-un comunicat de presă, transmis joi AGERPRES.

Acesta a mai menţionat că, având în vedere apariţia noului focar de pestă porcină, precum şi apariţia gripei aviare în ţară, Prefectura Covasna a convocat vineri CLCB în şedinţă extraordinară, în cadrul acesteia fiind aprobate trei planuri de măsuri urgente, respectiv Planul de măsuri privind prevenirea şi controlul pestei porcine africane la porcine domestice din zona localităţii Belin, Planul de măsuri privind prevenirea şi controlul pestei porcine africane la mistreţ de pe fondul de vânătoare Baraolt şi Planul de măsuri privind măsurile ce trebuie întreprinse pe teritoriul judeţului Covasna, având în vedere evoluţia gripei aviare.

La şedinţă au participat şi reprezentanţii fermelor avicole din judeţ şi gestionarii fondurilor de vânătoare implicaţi.

"La nivelul judeţului Covasna au fost luate o serie de măsuri atât pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane, cât şi pentru prevenirea introducerii gripei aviare. Aceste măsuri vizează un control foarte exigent şi măsuri de supraveghere în privinţa mişcării de animale şi a produselor alimentare de origine animală, furaje, deşeuri necomestibile etc. Acţiunea se derulează cu sprijinul Instituţiei Prefectului, a Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean", a mai menţionat directorul DSV Covasna.

În cursul zilei de joi, DSV Covasna a anunţat apariţia unui caz de pestă porcină la un mistreţ vânat pe un fond de vânătoare din zona Baraolt.

Anul trecut, însă, pe fondurile de vânătoare din judeţ au fost găsite 20 de cadavre de porci mistreţi, la patru dintre acestea fiind confirmată pesta porcină, în cazul celorlalte neputându-se prevala probe întrucât erau sfâşiate de alte animale şi intrate în putrefacţie.

De asemenea, anul trecut au fost examinate în laborator un număr de 359 probe provenite de la porci domestici morţi sau suspecţi de pestă, iar în şapte cazuri s-a confirmat prezenţa virusului, respectiv 2 în Cartierul Orko din Sfântu Gheorghe, 1 în localitatea Valea Crişului şi 4 în localitatea Aita.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: covasna pesta porcina