x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale PMB, amendată de Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

PMB, amendată de Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

04 Mai 2016   •   14:51
PMB, amendată de Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Primăria Capitalei a fost amendată cu 10.000 de lei în baza unei hotărâri a Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a decis în şedinţa de miercuri că acordarea a doar patru puncte pentru persoanele cu dizabilităţi în calcularea punctajului care stă la baza întocmirii listei de priorităţi pentru repartizarea locuinţelor sociale reprezintă discriminare.

Purtătorul de cuvânt al Colegiului CNCD, Istvan Haller, a declarat pentru AGERPRES că Primăria nu a justificat criteriile de acordare a locuinţelor sociale şi punctajele corespunzătoare acestora.

"Noi am citat de două ori Primăria, i-am cerut un punct de vedere, însă nu a răspuns absolut deloc, prin urmare nu aveam cum să nu constatăm discriminarea. (...) Există legea 448 referitoare la persoanele cu dizabilităţi care prevede că aceste categorii de persoane trebuie să beneficieze în mod prioritar de locuinţă socială. Or, la PMB se acordă patru puncte pentru persoanele cu dizabilităţi, în schimb revoluţionarii primesc 20 de puncte. Deci, persoanele cu dizabilităţi erau în mod evident dezavantajate de acest sistem de punctaj, pentru locuinţe sociale", a precizat Haller Istvan.

El a menţionat că această situaţie a fost analizată în urma unei autosesizări venite din partea unui membru CNCD. Haller a adăugat însă că există deja o cazuistică în domeniu.

"Am avut şi alte cazuri, referitor la alte primării, unde am constatat că punctajul acordat pentru locuinţe sociale are un caracter discriminatoriu. Deci nu era primul caz de acest gen", a precizat purtătorul de cuvânt al CNCD.

Hotărârea a fost adoptată cu şapte voturi de către membrii Colegiului, după cum reiese dintr-un comunicat transmis de CNCD. Totodată, Colegiul CNCD recomandă revizuirea Hotărârii nr. 162/2015 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti în sensul asigurării echităţii în ceea ce priveşte accesul persoanelor din grupuri vulnerabile la locuinţe sociale.

 

×