x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Revoltator! Un nevăzător din Reşiţa a intrat în greva foamei pentru că a rămas fără loc de muncă

Revoltator! Un nevăzător din Reşiţa a intrat în greva foamei pentru că a rămas fără loc de muncă

11 Dec 2017   •   15:41
Revoltator! Un nevăzător din Reşiţa a intrat în greva foamei pentru că a rămas fără loc de muncă

Un nevăzător din Reşiţa, de profesie maseur, a intrat, luni, în greva foamei, după ce a rămas fără loc de muncă, menţionând că protestul său va fi pe perioadă nelimitată. 

''Am solicitat autorităţilor sprijin pentru a-mi exercita, în continuare, profesia. Fiind tratat cu o totală nepăsare, am decis să protestez în faţa Instituţiei Prefectului - Judeţul Caraş-Severin. Protestul va fi pe durată nelimitată, până la rezolvarea situaţiei. Am o experienţă în muncă de peste 35 de ani şi, în urmă cu şase luni, mi-am pierdut locul de muncă. De atunci, am făcut nenumărate demersuri pentru a mă angaja, însă toate au rămas fără răspuns'', a declarat Sorin Iuga Preda. 

El a spus că, în prezent, are indemnizaţie pentru persoane cu dizabilităţi şi pensie, dar că banii nu îi ajung pentru a se întreţine pe el şi pe prietena sa, în condiţiile în care amândoi au credite la bănci. 

Până în luna mai, acesta a lucrat ca maseur la Centrul pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa, cu contract de colaborare. După încetarea contractului, el a rămas fără loc de muncă şi nu a mai reuşit să se angajeze, motiv pentru care a decis să intre în greva foamei, pentru a sensibiliza autorităţile, potrivit grevistului. 

''A revenit cu o solicitare către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, pentru obţinerea unui loc de muncă, pe data de 1 noiembrie 2017. Pe 7 noiembrie, i s-a răspuns, potrivit adresei nr. 32527/07.11.2017, prin care i s-a comunicat faptul că instituţia publică nu are, în prezent, posturi vacante de maseur, dar în cazul în care se va ivi un post vacant, va fi anunţat'', a declarat Elena Amzoi, director general adjunct la Consiliul Judeţean Caraş-Severin. 

Sorin Iuga Preda a mai spus că la nivel mondial s-au făcut progrese ''enorme'' legate de tehnologie, pentru a ajuta nevăzătorii să aibă acces la informaţii şi posibilitatea de a profesa în mai multe domenii. Potrivit lui Iuga Preda, în România, autorităţile, din cauza ''ignoranţei'', i-au catalogat pe nevăzători ca pe nişte ''fiinţe neputincioase'', care trebuie să fie asistate şi ''hrănite'' de la buget. 

''Nevăzătorii au potenţial mintal şi pot contribui la buget, nu numai să consume. Legea 448/2006 este un basm bun de spus copiilor la creşă. Cei care au făcut-o habar nu au ce înseamnă un handicapat. Categoriile de persoane cu dizabilităţi sunt, fiecare, cu specificul ei. Dacă nu se ţine cont de acest lucru, legea îi discriminează în special pe nevăzători. Dacă nu se vor lua măsuri concrete şi cât mai urgente, care să faciliteze încadrarea în muncă a nevăzătorilor, dacă ei doresc acest lucru, se va ajunge la situaţia de la începutul secolului al XIX-lea, când nevăzătorii cerşeau pentru a-şi câştiga existenţa'', a afirmat grevistul foamei. AGERPRES

×