x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Statiile de metrou vor fi dotate cu benzi speciale pentru persoanele cu deficiente de vedere

Statiile de metrou vor fi dotate cu benzi speciale pentru persoanele cu deficiente de vedere

11 Mai 2016   •   11:21
Statiile de metrou vor fi dotate cu benzi speciale pentru persoanele cu deficiente de vedere
Sursa foto: metrorex.ro

Metrorex a manifestat o preocupare constanta de a oferi conditii de deplasare in siguranta in interiorul statiilor de metrou si de crestere a mobilitatii persoanelor cu nevoi speciale, avand in vedere recomandarile Uniunii Europene cu privire la persoanele cu dizabilitati si persoanele cu mobilitate redusa, recomandarile din Legea nr. 448/2006 privind protectia persoanelor cu handicap, Strategia Nationala privind incluziunea acestor persoane elaborata de Ministerul Muncii pentru perioada 2014-2020.


Astfel, pentru cele 49 de statii de metrou aflate in exploatare, care nu au trasee speciale, Metrorex a avizat in data de 10.05.2015 achizitia de servicii de proiectare si consultanta pentru “Accesibilizarea statiilor de metrou in functiune pentru persoanele cu deficiente de vedere”. Aceasta prevede dotarea statiilor de metrou cu benzi speciale din dale ceramice.


De altfel, pe Magistrala 4 a fost deja realizat pentru statiile Jiului si Parc Bazilescu traseul pentru directionarea persoanelor cu dizabilitati, prin montarea unor dale ceramice speciale. Proiectele de finisaje pentru Magistrala 5 si pentru cele 2 noi statii de pe Magistrala 4 includ facilitati pentru persoanele cu dizabilitati, atat lifturi, cat si trasee marcate specific.


Actiunea de accesibilizare a statiilor de metrou pentru persoanele cu dizabilitati este asumata de Metrorex ca parte a strategiei sale de functionare si dezvoltare. In acest sens, este de mentionat ca toate statiile de metrou accesibilizate au pictograme specifice - pentru a fi mai usor identificate si, atunci cand situatia o impune, exista persoanal instruit care poate ajuta persoanele cu dizabilitati pentru a avea acces mai usor la peron.


La momentul actual, trenurile de metrou din generatia noua sunt prevazute cu pictograme afisate pe usile de la capetele trenului, pictograme simbolizand accesul persoanelor care utilizeaza caruciorul mobil. De asemenea, in interiorul trenului - la capetele acestuia - sunt prevazute doua locuri speciale rezervate pentru persoanele care utilizeaza caruciorul mobil, precum si bare de sustinere. Anuntul referitor la atentionarea privind inchiderea usilor este audio (pentru a putea fi auzit si de nevazatori) si vizual (pentru a putea fi vazut si de persoane cu afectiuni de auz - printr‑o lampa cu lumina rosie intermitenta, montata in zona fiecarei usi si vizibila atat din interiorul, cat si din exteriorul trenului) Semnalul de alarma cu interfon este amplasat la o inaltime corespunzatoare si accesibila si persoanelor care utilizeaza caruciorul mobil.


Hartile de metrou afisate in statii au indicatii cu statiile accesibilizate, prin pictograme specifice. Informatiile sunt disponibile pe site-ul Metrorex, precum si pe toate pliantele ce contin harta Metrorex.


Potrivit legislatiei in vigoare se ofera gratuitate la transportul cu metroul pentru persoanele cu dizabilitati, iar in cazul persoanelor cu dizabilitati de gradul I gratuitatea este oferita si insotitorilor. Cartelele de acces in metrou sunt eliberate numeric, in baza unei conventii incheiate intre compania noastra si consiliile locale, iar distribuirea acestor cartele gratuite pentru persoanele cu dizabilitati, precum si pentru insotitorii acestora, se face prin Directia Generala de Asistenta Sociala.


Toate aceste gratuitati au fost si sunt in continuare create pentru a creste calitatea vietii beneficiarilor, pentru a asigura prezenta lor activa in societate si pentru a le facilita integrarea sociala, educationala si profesionala.

Sursa: metrorex.ro

×
Subiecte în articol: metrorex metrou staţii