x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Un lac de acumulare din Mureş, evacuat aproape complet din cauza prăbuşirii unei pasarele tehnice

Un lac de acumulare din Mureş, evacuat aproape complet din cauza prăbuşirii unei pasarele tehnice

30 Mar 2017   •   17:14
Un lac de acumulare din Mureş, evacuat aproape complet din cauza prăbuşirii unei pasarele tehnice

Din 15,5 milioane de metri cubi de apă, de la Acumularea Complexă Bezid, va rămâne după data de 20 aprilie, în cel mai optimist caz, cu un volum de doar 280.000 de metri cubi.

Motivul golirii lacului îl reprezintă prăbuşirea unui tronson din pasarela care face legătura intre mal şi turnul de manevră al Acumulării Complexe Bezid. Reprezentanţii Administraţiei Bazinală de Apă (ABA) Mureş susţin că se depun eforturi pentru ca pescuitul în apele lacului să revină la normal din toamna acestui an. 

Ecologistul Kovrig Zoltán este de părere că deşi incidentul va avea efecte serioase asupra ecosistemului din zonă.

Momentul răbuşirii pasarelei a fost înregistrat de camerele de supraveghere ale ABA Mureş. 

„Pe 13 februarie, la ora 11.30, unul din tronsoanele pasarelei pietonale care leagă corpul digului de la Acumularea Complexă Bezid cu turnul de manevră aflat în lac s-a prăbuşit. Pasarela respectivă are în jur de 80-90 de metri, iar o grindă de beton de aproximativ 20 de metri şi de 20-24 de tone, pur şi simplu s-a prăbuşit în gheaţa care la momentul respectiv avea 30 de centimetri. 

Camerele noastre de supraveghere au surprins acest aspect. Din punctul nostru de vedere, al Administraţiei Bazinală de Apă Mureş, administratori ai obiectivului, cel mai important lucru este că acumularea a rămas funcţională. 

După acest eveniment, la nici 3 ore, specialiştii au racordat din nou la energie electrică atât turnul de manevră, cât şi cele două cantoane care se află în zonă, pentru a se putea executa manevre. 

În momentul producerii incidentului nu exista nicio persoană pe pasarela pietonală şi nici sub ea”, a declarat, pentru jurnaliştii cotidianulului Zi de Zi, Călin Fokt, purtătorul de cuvânt al ABA Mureş.

 

Prabusirea pasarelei

 

×