x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului

Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului

02 Apr 2018   •   20:53
Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Câteva zeci de persoane au partcipat la un marş în Bucureşti cu ocazia Zilei Mondiale de Conştientizare a Autismului. 

"Astăzi este ziua de conştientizare a autismului. Ne dorim foarte mult ca lumea să conştientizeze că existăm, aşa diferiţi cum suntem. Ne dorim din partea celor care ne conduc să ne respecte dizabilitatea, să ne ajute să o depăşim şi să avem dreptul la recuperare, aşa cum orice om are dreptul", a declarat pentru AGERPRES Mihaela Stan, reprezentant al Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse în Autism (FEDRA) şi mamă de gemeni cu autism. 

Ea a adăugat că acţiuni dedicate Zilei Mondiale de Conştientizare a Autismului au loc la nivelul întregii ţări, acestea constând în conferinţe, lansări de carte sau iluminatul clădirilor în albastru. 

"Facem tot ce putem încât să sensibilizăm să fim recunoscuţi ca oameni şi ca persoane. Vom pleca din Piaţa Universităţii până la Parcul Unirii, unde vom elibera baloane albastre. Ne dorim ca fiecare individ să-şi atingă potenţialul maxim, să poată progresa şi să poată deveni independent", a mai precizat Mihaela Stan. 

Participanţii la marş, adulţi şi copii, purtau cartoane pe care se puteau citi mesaje precum: "Autismul nu doare, indiferenţa da"; "Nu marginalizaţi copii cu autism. Autismul este o (diz)abilitate"; "Viaţa mea este la fel de valoroasă". 

Potrivit organizatorilor, Asociaţia Autism România şi FEDRA, în Statele Unite ale Americii unul din 100 de copii este diagnosticat cu tulburări de autism, în timp ce în Europa şi la nivel mondial raportul este de unul din 68 de copii. AGERPRES

×