x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 100%. RO. Haute-couture şi tradiţie românească

100%. RO. Haute-couture şi tradiţie românească

de Magda Cristina Ursache    |    06 Ian 2012   •   21:00
100%. RO. Haute-couture şi tradiţie românească

Un designer francez scoate la iveala bogatia motivelor de pe costumele din lada de zestre a taranului roman.
Nu e prima data cand marii creatori de moda se inspira din elemente traditionale, vechi de se­cole. Dar parca mai rar ii vezi pe podiumurile de defilare haût-couture pe maestri populari romani. Am avut insa norocul sa vad recent o prezentare de moda in care cele doua au reusit sa se imbine perfect.
Este vorba despre colectia couture '100%.RO', intitulata 'Prejudecati', semnata de cunoscutul designer francez Philippe Guilet.

Unde intra mestesugarii romani in toata aceasta poveste? Ei bine, pentru ca creatiile sale sa aiba un aer cat mai autentic, creatorul de moda a apelat la ajutorul a zeci de mestesugari si designeri romani. Iar ca sursa de inspiratie a folosit diverse motive din patrimoniul cultural romanesc, traditional sau modern, precum oul de Paste incondeiat, broderiile costumelor populare romanesti, portile maramuresene sculptate, acoperisurile caselor traditionale, Coloana Infinitului sau chiar... cablurile care impanzesc orasele mari ale Romaniei.

'Sunt deja in al cincilea an aici si am dorit sa va impartasesc in modul meu Romania pe care am descoperit-o si care m-a impresionat', spune de­sig­nerul francez. Colectia sa sfideaza stereotipurile ne­gative despre romani si ilustreaza locurile fabuloase, lucrurile frumoase si oamenii deosebiti pe care francezul i-a descoperit calatorind prin tara. Iar pentru a celebra frumusetea si eleganta femeilor romane, toate tinutele sale poarta nume romanesti de femei.

Defilarea a fost un adevarat spectacol. Cateva zeci de copaci (de decor, e adevarat) si o capita de fan (autentica!) au recreat atmosfera satului romanesc, pe ale carui ulite (a se citi: podium) au defilat apoi cele 34 de modele. Prin fata mea au trecut, rand pe rand – sigur, purtate de femei frumoase! – toate acele creatii fascinante ale designerului Phipille Guilet. Am remarcat: o jacheta din blana de oaie combinata cu jambiere din piele, cu siret, posete din astrahan, o minunata broderie bucovineana lucrata manual pe rochii din piele alba, un mantou din astrahan, purtat peste corset, un taior cu paiete mici din lemn, ce imita sindrila caselor traditionale, tocuri ale pantofilor in forma Coloanei Infinitului… Si cate si mai cate! Interesant era faptul ca nu numai pe scena lumea modei se intalnea cu cea a traditiei.

In fata mea, de cealalta parte a podiumului, cativa designeri romani, alaturi de mestesugarii participanti la proiect, imbracati fiecare in costumul traditional din zona de care apartineau, priveau spre minunatiile iesite din efortul lor comun. Un frumos cuplu de 80 de ani privea cu emotie tot ce se intampla pe podium. Bunditele lor brodate manual au fost unele dintre preferatele mele. Iar pentru ca sa fie rupte limitele dintre cele doua lumi, la sfarsitul prezentarii, nu doar Philippe Guilet si designerii romani s-au urcat pe scena langa mo­dele, ci si artizanii si-au luat fiecare locul langa tinuta la crearea careia a contribuit.
Pe scurt, a fost o seara a modei cu... aroma de traditie.

×
Subiecte în articol: fun jurnalul de duminică