x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 15% mărire, plus plata tuturor restanţelor pentru profesori

15% mărire, plus plata tuturor restanţelor pentru profesori

de Andreea Dumitrache    |    13 Oct 2015   •   17:04

Salariile cadrelor didactice şi ale personalu¬lui auxiliar din învăţământ vor creşte cu 15%, din luna decembrie, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Azi, legea care asigură despăgubirea profesorilor care nu au beneficiat de mărirea cu 50% din 2008 va primi votul final în Camera Deputaţilor.

Salariile personalului din învăţământ vor creşte cu 15%, din luna decembrie, a anunţat, ieri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în urma negocierilor cu principalele sindicate din Învăţământ. „Am convenit ca după ce s-au acordat creşteri salariale de 10 la sută pentru perso¬nalul didactic şi didactic auxiliar, 5 la sută în martie şi 5 la sută în septembrie, după ce s-au acordat creşteri de 12 la sută pentru personalul nedidactic, în luna august, să se mai acorde în acest an, începând cu 1 decembrie, o creştere de 15 la sută pentru tot personalul din învăţământ - didactic, didactic auxiliar şi nedidactic”, a declarat Cîmpeanu. De măsură vor beneficia 304.000 angajaţi.

Recuperarea „majorărilor”
De asemenea, toţi profesorii şi învăţătorii din sistemul educaţional de stat vor primi majorările de salariu de 50%, votate în 2008 de Parlament, dar care n-au fost niciodată puse în aplicare. Până acum şi-au luat banii doar cei care au dat statul în judecată şi au câştigat, însă o lege iniţiată de senatorul PSD, Liviu Pop, prevede acordarea drepturilor şi pentru cei care nu s-au adresat justiţiei. Legea, care a trecut de Senat, primeşte azi votul final în Camera Deputaţilor. Astfel, toţi cei care alcătuiesc personalul didactic din învăţământul de stat ar urma să primească în primul an de la intrarea în vigoare 5% din suma totală, în al doilea an, 10 procente, în al treilea şi în al patrulea an câte 25 la sută din total, iar în ultimul an îşi vor încasa şi ultimii 35 la sută. Legea îi cuprinde atât pe cei care nu au acţionat statul în instanţă, cât şi pe cei care au dat statul în judecată şi au pierdut. Printre aceştia din urmă se numără şi soţia preşedintelui Iohannis, care a pierdut procesul de recuperare a sumelor cuvenite alături de mai mulţi profesori de la Colegiul „Gheorghe Lazăr”, din Sibiu.

Legea din 2008, care prevedea măriri de 50% pentru profesori, nu a fost aplicată niciodată. Guvernul a încercat să amâne acorda¬rea banilor prin mai multe ordonanţe, toate invalidate de Curtea Constituţională


×