x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 175.000 de dolari pentru contracte romanesti in Irak

175.000 de dolari pentru contracte romanesti in Irak

15 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Ziarul Los Angeles Times comenta ieri ca Randy Scheunemann, unul dintre lobby-istii Romaniei pentru integrarea in NATO, a primit 175.000 de dolari pentru a facilita Romaniei obtinerea de contracte in Irak. Potrivit MAE, Ambasada noastra in SUA a declansat o investigatie pentru a verifica informatiile din presa. Cei care au incurajat invazia Irakului de catre fortele coalitiei cauta acum sa obtina beneficii grase de pe urma contractelor cu firmele sau tarile care au interese de afaceri in Irak, inclusiv Romania, scrie presa americana. Cotidianul Los Angeles Times scrie, intr-un articol critic la adresa Administratiei Bush, despre fosti membri ai Guvernului, care ocupa acum functii importante in diferite organizatii si care au tinut partea celor care au aruncat America in razboiul cu Irakul. "Acesti oameni - lobby-isti, consilieri in relatii publice si consilieri confidentiali ai unor inalti oficiali americani - colecteaza taxe de zeci de mii de dolari pentru a-i ajuta pe oamenii de afaceri sa obtina contracte federale si alte oportunitati financiare pentru Irak", scrie ziarul.

DIFERENTE DE OPINIE. Los Angeles Times apreciaza ca ei sunt nume cu greutate in Administratia Bush, oameni care au vazut in detronarea lui Saddam Hussein o chestiune de securitate nationala si datorie morala si care considera ca ceea ce se intampla acum in Irak nu este o continuare fireasca a conflictului declansat de Washington.

Din aceasta categorie face parte si Randy Scheunemann, fost consilier al lui Donald Rumsfeld, care a ajutat la elaborarea, in 1998, a legii privind eliberarea Irakului, prin care statul american aloca 98 de milioane de dolari pentru sustinerea financiara a exilatilor irakieni.

HOP SI ROMANIA! Numele lui Scheunemann este legat si de Romania. Ziarul precizeaza ca americanul ajuta tara noastra sa obtina contracte importante in Irak. Contra sumei de 175.000 de dolari. Bani investiti in consilierea autoritatilor de la Bucuresti in schimbul promovarii "intereselor Romaniei in reconstructia Irakului".

Scheunemann conduce firma de lobby Orion Strategies, care are sediul la Washington, la aceeasi adresa cu resedinta purtatorului de cuvant al Congresului National Irakian, organizatie a irakienilor aflati in exil, si cu biroul fostei Comisii pentru eliberarea Irakului.

Los Angeles Times mentioneaza ca printre clientii Orion Strategies, firma infiintata in 2001, se afla si Romania. Fara a oferi informatii detaliate sau a nominaliza o institutie sau o personalitate a statului roman, ziarul precizeaza ca, la inceputul anului, a fost incheiata "o intelegere in valoare de 175.000 de dolari, valabila pe o perioada de noua luni". (Anca Aldea)

INTERESE

Legatura lui Scheunemann cu Romania poate fi explicata prin colaborarea pe care acesta a avut-o cu Bruce Jackson, presedintele Comitetul SUA pentru extinderea NATO, caruia statul roman i-a oferit bani, in doua randuri, pentru a-i promova imaginea. Scheunemann si Jackson au sustinut, in egala masura, integrarea Romaniei in structurile nord-atlantice. "Europa e unita prin angajamentul de a pune capat sangerosului regim al lui Saddam", declara Scheunemann, in 2002, in contextul extinderii NATO cu zece noi state, intre care si Romania.
×
Subiecte în articol: observator