x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 290 de miliarde gaura la buget

290 de miliarde gaura la buget

12 Mai 2004   •   00:00

O filiera de afaceristi turci si romani a intrat in atentia autoritatilor de la Bucuresti, dupa ce a spalat in Romania cateva zeci de milioane de euro.

ION ALEXANDRU, MIRUNA PASA

Politia Romana, prin Directia de Investigare a Fraudelor, si procurorii Sectiei de Combatere a Crimei Organizate din Parchetul General au declansat o ampla ancheta privind afacerile mai multor firme-fantoma care au rulat si scos din tara peste 15 milioane de euro din tranzactii cu produse petroliere. Anchetatorii i-au depistat la mijlocul saptamanii trecute pe turcul Unut Tuazdemir (28 de ani) si alti trei cetateni romani, care, in calitate de administratori ai unor firme din Capitala, printre care si Star Com Oil, au cumparat intre 1998 si 2002 mari cantitati de produse petroliere de la mai mullte firme si rafinarii din zona Moldovei. Ulterior au vandut marfa la suprapret prin intermediul unor societati-fantoma, administrate tot de ei. Desi firma vanzatoare facea afacerea cu acte in regula, firmele cumparatoare nu inregistrau operatiunile in contabilitate, astfel ca prejudiciul adus bugetului de stat se ridica la 290 de miliarde de lei. Cei patru au depus sporadic declaratii de impozite si bilanturi contabile, iar pentru a evita efectuarea verificarilor nu si-au desfasurat activitatea la sediile sociale declarate.

Pionul

Procurorii implicati in aceasta cauza sustin ca Tuazdemir este doar o veriga dintr-un intreg lant mafiot condus de cetateni turci, care servea doar ca interfata pentru spalarea sutelor de miliarde de lei, bani scosi din tara prin conturi externe. Surse judiciare ne-au declarat ca Tuazdemir Unut este unul dintre zecile de turci intrati la comanda in Romania care, dupa ce au infiintat pe numele lor mai multe firme-fantoma, au fost scosi din tara pentru a li se pierde urma. Afacerile derulate prin aceste firme nu se refera doar la petrol, ci si la importuri subevaluate de diverse alte produse. Acestea erau vandute, pe schema cunoscuta, la pretul real, iar diferenta obtinuta era scoasa in strainatate, mai ales in banci din Turcia. Sursele citate spun ca printre partenerii de afaceri ai mafiotilor sunt si companii cu datorii la stat de ordinul miilor de miliarde. Acum, anchetatorii incearca sa puna mana pe Tuazdemir si complicii sai romani, care se sustrag cercetarilor.

×
Subiecte în articol: observator