x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 77 de ani de la masacrul de la Jilava

77 de ani de la masacrul de la Jilava

de Monica Cosac    |    22 Ian 2018   •   14:30
77 de ani de la masacrul de la Jilava

Masacrul de la Jilava, în care 89 de evrei au fost omorâţi de către legionari, şi pogromul de la Bucureşti au fost comemorate, ieri, „la faţa locului”, în pădurea Jilava. La eveniment au participat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, şi a ambasadorului Austriei, Isabel Rauscher. „Sunt 77 de ani de când, în acest loc, s-au desfăşurat evenimente sângeroase de o cruzime de nedescris. Circa 90 de evrei, luaţi din diferite colţuri ale Bucureştiului, au fost aduşi aici în pădurea Jilava şi împuşcaţi ca nişte muşte, cu o cruzime şi o nepăsare totală. Este de datoria noastră să nu uităm niciodată aceste crime abominabile”, a spus Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), despre evenimentele petrecute în 21 ianuarie 1941. Acesta a subliniat că, deşi există şi alte teze, la Bucureşti a fost pogrom în 1941.  

La intrarea în pădurea Jilava a fost dezvelită o placă comemorativă în memoria celor 89 de evrei ucişi atunci, iar primarul comunei Jilava, Elefterie Ilie Petre, spune că pe locul respectiv va fi realizat un monument.

 

„Există nenumărate dovezi istorice că atunci s-au spart magazine, s-au luat oamenii de pe stradă, au fost duşi în locuri de tortură. Pogromul de la Bucureşti este o pagină urâtă, dureroasă a istoriei bucureştenilor şi a poporului român”, a afirmat Aurel Vainer, preşedinte FCER.

×