x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A apărut o nouă instituţie în România: Avocatul Copilului

A apărut o nouă instituţie în România: Avocatul Copilului

05 Ian 2018   •   10:29
A apărut o nouă instituţie în România: Avocatul Copilului
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se înfiinţează Avocatul Copilului. Toate abuzurile la care sunt supuşi copiii din România urmează să fie instumentate de o nouă instituţie care are atribuţii speciale în protecţia drepturilor celor mici.

Avocatul Copilului urmăreşte apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi este coordonat de un adjunct al avocatului Poporului. El acţionează în scopul promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, dar şi încurajează respectarea şi promovarea drepturilor minorilor.

Totodată, noua instituţie mai are ca atribuţii realizarea de studii şi evaluări cu privire la gradul în care autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, dar şi specialiştii sau persoanele fizice, respectă  legea care îi protejează pe cei mici.

Pentru funcţionarea Avocatului Copilului sunt înfiinţate 18 noi posturi, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului şi câte un post pentru fiecare birou teritorial.

Până în prezent, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii şi persoanele cu handicap. Noua structură va putea primi şi soluţiona plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanţi ai acestora faţă de instituţii publice din domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei speciale a copilului se arată în lege.

Senatul a votat proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 cu privire la organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului în 11 decembrie 2017, în calitate de for decizional.

Executivul a adoptat, în 11 octombrie, proiectul de lege care modifică şi completează Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului şi dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului.

Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul respectă recomandarea de ţară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva.

 

×
Subiecte în articol: Avocatul Copilului