x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A fost reţinut hackerul care a accesat sistemul informatic al site-ului Preşedinţiei

A fost reţinut hackerul care a accesat sistemul informatic al site-ului Preşedinţiei

16 Apr 2014   •   11:00
A fost reţinut hackerul care a accesat sistemul informatic al site-ului Preşedinţiei

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj l-au prins pe hackerul care a accesat fără drept sistemul informatic care găzduieşte server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Preşedinţiei României.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca au desfăşurat mai multe activităţi pe linia combaterii infracţiunilor informatice şi spălării de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

În cauză există suspiciunea că, în perioada 2010 - martie 2014, numitul B.S.T. a deţinut fără drept datele a 62.000 de card-uri bancare unice, date care au fost obţinute în mod ilicit şi care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operaţiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali.

De asemenea, există suspiciuni că acesta a transmis în mod neautorizat către alte persoane 3.449 de card-uri bancare unice, conţinând date de identificare ale unor card-uri bancare aparţinând unor utilizatori, date care au fost obţinute în mod ilicit.

Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de card-uri bancare erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram către numita U.A. ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziţionarea şi tranzacţionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Valoarea monedelor virtuale deţinute de către B.S.T era transformată în monedă convenţională - dolari sau euro - şi ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A.

Din aceste conturi, cei doi efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obţinute în vederea achiziţionării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor identificate până la acest moment în cauză este de 643.564 lei.

"Totodată, există suspiciuni că B.S.T. a procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Preşedinţiei României, accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice", mai susţine DIICOT.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 dolari, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii.

Procurorii DIICOT - ST Cluj vor audia mai multe persoane, urmând a fi dispuse ulterior măsuri legale în cauză, precizează sursa citată.

×