x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în lumea academică. A murit cel care a pus bazele reformei economice în România

Doliu în lumea academică. A murit cel care a pus bazele reformei economice în România

17 Feb 2020   •   13:31
Doliu în lumea academică. A murit cel care a pus bazele reformei economice în România

Academicianul Tudorel Postolache a încetat din viață. A fost coautor al Strategiei de aderare a României la UE, secretar de stat, profesor la  ASE, conducător științific de doctorat, director general al Institutului Național de Cercetări Econoice.

Fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook.

"A încetat din viață academicianul Tudorel Postolache, reputat economist, specializat în programe de dezvoltare, profesor universitar, care a pregătit peste treizeci de generații de studenți în economie. Activitatea sa științifică a fost dincolo de ideologii sau de dogme, a fost permanent deschis la nou, la puncte de vedere care contraveneau pozițiilor majoritare. ”Restructurări în economia politică”, din 1980, a fost prima lucrare din țară care aborda global starea economiei politice actuale.

Preocupările sale l-au recomandat, alături de seriozitate și de soliditatea cunoștințelor, pentru a fi președintele Comisiei pentru Elaborarea Strategiei realizării economiei de piață în România(1990) și apoi al Comisiei pentru elaborarea strategiei naţionale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană, Comisie care a elaborat documentul ce a constituit baza Consensului de la Snagov, din 1995. Este recunoașterea muncii sale, pusă în slujba interesului public, pe care l-a servit strălucit în toate demnitățile pe care le-a ocupat, inclusiv ca ambasador în Marele Ducat de Luxemburg.


Moartea academicianului Tudorel Postolache este o grea pierdere atât pentru Academia Română, pentru învățământul economic universitar, cât și pentru statul român, pe care l-a reprezentat cu demnitate și competență.

Dumnezeu să-l odihnească !"

×
Subiecte în articol: tudorel postolache reforma economica