x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Activitatea turistică la Salina Slănic, sistată până la obţinerea autorizaţiei ISU

Activitatea turistică la Salina Slănic, sistată până la obţinerea autorizaţiei ISU

24 Noi 2015   •   17:59
Activitatea turistică la Salina Slănic, sistată până la obţinerea autorizaţiei ISU

Activitatea turistică la Salina Slănic din judeţul Prahova a fost sistată temporar până la obţinerea unei autorizaţii emisă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), însă reprezentanţii acestei instituţii spun că nu pot emite avize pentru astfel de spaţii, întrucât nu există prevedere legală în acest sens.

Prefectul Rodica Paraschiv a declarat marţi, pentru AGERPRES, că reprezentanţii sindicatului de la Salina Slănic au informat Prefectura cu privire la o decizie a directorului general al Societăţii Naţionale a Sării care a cerut ca salinele cu activitate turistică să obţină avize şi autorizaţii de la ISU şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), iar până la acel moment activitatea turistică să fie sistată.

'Ieri, am fost informaţi de către reprezentanţi ai Sindicatului Muncii de la Salina Slănic Prahova de faptul că au transmis către Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (...) o adresă prin care au solicitat să fie revocată decizia directorului general al Societăţii Naţionale a Sării prin care a solicitat tuturor salinelor care au şi activitate turistică să obţină toate avizele şi autorizaţiile conform reglementările în vigoare (...) pentru derularea activităţii de turism în condiţii de maximă siguranţă şi securitate pentru vizitatori emise de către organe competente, se referă la ISU şi la ITM. În scopul prevenirii oricăror situaţii care să pună în pericol viaţa sau sănătatea vizitatorilor, până la elaborarea şi obţinerea autorizaţiilor sau avizelor din partea autorităţilor competente, se sistează activitatea în zona turistică cu informarea prealabilă a operatorilor economici cu care sucursalele au contracte', a declarat Rodica Paraschiv.

Potrivit acesteia, pentru Salina Slănic nu va putea fi emisă autorizaţie ISU, întrucât nu există prevedere legală în acest sens.

'Din punctul de vedere al ITM, s-au făcut verificări şi funcţionează în condiţii normale, iar din punctul de vedere al ISU, s-a depus o documentaţie la inspectorat, urmează să primească răspunsul, deoarece salina nu se încadrează la HG 1739 în care sunt prevăzute construcţiile pentru care se emit avize şi autorizaţii de la ISU. (...) ei trebuie să aibă de la INSEMEX Petroşani (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani- n.r.) aceste avize. Probabil că mâine, după ce se transmite de la ISU răspunsul, vom putea transmite şi noi adresă către Societatea Naţională a Sării şi să solicităm mai multe explicaţii referitoare la decizia de sistare a activităţii turistice', a adăugat prefectul de Prahova.

De asemenea, şeful ISU Prahova, Nicolae Popescu, a confirmat că s-a primit solicitare de la Salina Slănic Prahova pentru autorizare, dar şi că, potrivit legii, asemenea spaţii nu pot primi aviz din partea acestei instituţii.

'Solicită avizarea, autorizarea şi aprobarea unui plan de intervenţie, dar ei au suspendat activitatea, din informaţiile pe care le am. O să le răspundem mâine, nu face obiectul, dar nu înseamnă că nu ne pasă şi o să le spunem ce criterii trebuie să îndeplinească. (...) Legislaţia pentru asemenea spaţii nu prevede avizarea, autorizare sau plan de intervenţie. Noi o să le facem un răspuns', a declarat, pentru AGERPRES, Nicolae Popescu.

×