x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adio, prietene!

Adio, prietene!

de Sidonia Silian    |    Anca Scarlat    |    26 Mai 2007   •   00:00
Adio, prietene!

Rudele, prietenii şi colegii i-au spus adio lui Ralu Filip. Reputatul jurnalist a fost inmormăntat ieri la cimitirul Mănăstirii Cernica. In semn de recunoştinţă pentru eforturile acestuia de a infiinţa reţeaua de radio cu teme religioase, Trinitas, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a oferit distincţia postumă "Crucea Moldavă".


Ralu Filip a fost inmormăntat ieri la cimitirul Mănăstirii Cernica. In semn de recunoştinţă pentru eforturile sale de a infiinţa reţeaua de radio cu teme religioase Trinitas, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a oferit distincţia postumă "Crucea Moldavă".


Distincţia a fost inmănată fiului celui dispărut, Matei, din partea Mitropolitului Daniel al Moldovei, in timpul slujbei ţinute in memoria sa in Palatul Parlamentului de episcopul vicar patriarhal Vincenţiu Ploieşteanu. Acesta a mulţumit pentru sprijinul constant al fostului preşedinte al CNA şi membrilor instituţiei pentru proiectul Bisericii Ortodoxe Romăne de a promova valorile creştine prin intermediul unor posturi de radio cu răspăndire naţională. "Aducem mulţumirea şi rugăciunea noastră pentru făclia aprinsă care a fost Inalt Prea Filip, pentru nădejdea pe care o transmite tuturor in mai bine şi frumos", a rostit Vincenţiu Ploieşteanu, care a transmis şi "cuvăntul de preţuire" al Patriarhului şi "rugăciunea către Dumnezeu" din partea Mitropolitului Moldovei. Un sobor de opt preoţi, familia, prietenii şi colegii au imprejmuit catafalcul lui Ralu Filip, iar printre cei care au vorbit la capul fostului preşedinte s-au numărat predecesorul acestuia, Şerban Madgearu, care consideră că, dintre cei pe care i-a cunoscut, "s-a intămplat ca Ralu Filip să fie singurul care să ştie să-şi ceară scuze atunci cănd a greşit". Şi vicepreşedintele CNA, Attila Gasparik, care a promis că "vom face tot posibilul să continuăm visurile lui culturale şi europene".


LA CERNICA. Sicriul a fost adus pe aleea cimitirului de foştii colegi Attila Gasparik, vicepreşedinte al CNA, Ioan Onisei şi Radu Teodorel, membri ai CNA, care le-au fost alături rudelor indoliate. Slujba de inmormăntare a fost oficiată de soborul de preoţi al Mănăstirii Cernica, in frunte cu Părintele Stareţ Vincenţiu Ploieşteanu. Căteva sute de oameni au venit să-l conducă pe cel care i-a părăsit prea devreme.

Slujba a durat puţin, cuvintele s-au rostit cu multă discreţie, iar lacrimile prietenilor au curs in surdină. Din bătrăni se spune că plouă la inhumarea celor care pleacă dintre noi inainte de vreme şi cu părere de rău. La mormăntul lui Ralu Filip nu a plouat. Insă ceva la fel de neprevăzut s-a intămplat, făcăndu-i pe unii să creadă că este un semn. La 13:10, cănd sicriul ar fi trebuit să coboare in cavou, a fost nevoie de intervenţia groparilor pentru a lărgi cripta. "Poate că Ralu a vrut să mai rămănă printre noi", spunea cineva in şoaptă. A durat 30 de minute reamenajarea criptei pentru a se putea incheia slujba. Dana, soţia lui Ralu Filip, a reuşit să-şi menţină un calm monumental şi să se ocupe in continuare de organizarea inhumării. Ar fi vrut să-i trimită pe toţi la praznic şi să se ocupe singură de tot restul. Chiar de aranjarea celor 200 de coroane de flori care nu mai aveau loc nici pe alee. Adrian Năstase, Marius Tucă, Victor Ciutacu, Radu Moraru, Silviu Prigoană, Doru Ionescu, Andrei Gheorghe şi mulţi alţii i-au fost alături pentru ultima oară celui care le-a fost bun prieten. Dumnezeu să-l odihnească in pace!

×
Subiecte în articol: observator