x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aglomerări de gheţuri pe râul Bistriţa. ANAR: Fenomenul este ATIPIC, dar nu s-au produs revărsări, monitorizăm

Aglomerări de gheţuri pe râul Bistriţa. ANAR: Fenomenul este ATIPIC, dar nu s-au produs revărsări, monitorizăm

31 Ian 2014   •   21:26
Aglomerări de gheţuri pe râul Bistriţa. ANAR: Fenomenul este ATIPIC, dar nu s-au produs revărsări, monitorizăm
Sursa foto: Aglomerări de gheţuri pe râul Bistriţa. ANAR: Fenomenul este ATIPIC, dar nu s-au produs revărsări, monitorizăm

Pe râul Bistriţa, amonte de acumularea Izvorul Muntelui, pe sectorul viaduct Poiana Largului până în amonte de 1 km, pe podul Săvineşti, se manifestă fenomenul de zăpor (aglomerări de gheţuri) pe o lungime totală de 9,8 km. Grosimile gheţurilor se situează între 1 m până la 4,5 m, în anumite locuri.

Din amonte, curge zaiul pe cca. 70% din suprafaţa albiei. În două zone, respectiv amonte de podul Săvineşti, s-au format două blocaje cu acumulări de apă spre amonte. Nivelul apei acumulate este în creştere, dar nu s-au produs revărsări în zonă.

Echipele Administraţiei Naţionale 'Apele Române' prin Administraţia Bazinală de Apă Siret au avertizat CLSU Poiana Teiului şi ISU 'Petrodava' Neamţ şi, împreună, s-au deplasat la faţa locului. Populaţia a fost anunţată asupra riscurilor potenţiale pe care le poate provoca fenomenul în zonă.

Fenomenul atipic de zăpor pe râul Bistriţa este monitorizat permanent de la Apele Române (SGA Neamţ), autorităţile locale şi ISU 'Petrodava' Neamţ. Autorităţile sunt pregătite să acţioneze în gestionarea unei eventuale situaţii de urgenţă.


×