x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ALERTĂ ALIMENTARĂ: 53 de tone de carne de pui contaminată cu Salmonella, descoperite de inspectorii veterinari

ALERTĂ ALIMENTARĂ: 53 de tone de carne de pui contaminată cu Salmonella, descoperite de inspectorii veterinari

08 Mar 2013   •   15:03
ALERTĂ ALIMENTARĂ: 53 de tone de carne de pui contaminată cu Salmonella, descoperite de inspectorii veterinari

Inspectorii veterinari au descoperit un efectiv de 37.000 de păsări contaminat cu Salmonella enteritidis, la o fermă de creştere a puilor de carne, întregul efectiv fiind sacrificat, iar carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citată de Agerpres. În ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, ulterior urmând a fi recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţiei. Autoritatea precizează că repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare.

Începând cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor (agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului) în efectivele de păsări din ţara noastră. Acest program este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană.

Potrivit ANSVSA, înainte de a fi abatorizate, toate efectivele de pui de carne sunt verificate pentru a preîntâmpina o eventuală infecţie cu Salmonella. Sacrificarea păsărilor este permisă numai după ce buletinele de analiză dovedesc lipsa oricărui pericol pentru sănătatea publică.

Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.

Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat. Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care dă simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică.

×