x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alexandru Arşinel, despre moartea lui Szobi Cseh: S-a stins un om cu un caracter extraordinar

Alexandru Arşinel, despre moartea lui Szobi Cseh: S-a stins un om cu un caracter extraordinar

01 Aug 2014   •   11:10
Alexandru Arşinel, despre moartea lui Szobi Cseh: S-a stins un om cu un caracter extraordinar

Actorul Alexandru Arşinel şi l-a amintit pe cascadorul Szobi Cseh, care a decedat vineri la vârsta de 71 de ani, ca fiind 'un om cu un caracter extraordinar', dedicat filmului şi cauzelor sociale.

'S-a stins un om cu caracter şi calităţi extraordinare. Făcea parte dintr-o lume pe cale de dispariţie. Rar mi-a fost dat să văd un om cu asemenea caracter. Şi-a dedicat viaţa filmului, teatrului, reeducării copiilor de pe stradă', a declarat Arşinel pentru Agerpres, amintind că Szobi Cseh a creat la cutremurul din 1977, în Bucureşti, un detaşament de salvare a victimelor.

Szobi Cseh, unul dintre cei mai mari cascadori ai României, a murit vineri la vârsta de 71 de ani. Acesta era internat la Institutul Clinic Fundeni.

Prima apariţie pe ecran a cascadorului Szobi Cseh a fost în anul 1970, în filmul 'Mihai Viteazul - Unirea', în regia lui Sergiu Nicolaescu. Ca actor a debutat alături de nume celebre ale cinematografiei româneşti: Violeta Andrei, Marga Barbu, Mircea Basta, Toma Caragiu ş.a., în filmul 'August în flăcări' (1973), în regia lui Dan Piţa şi Alexandru Tatos. Începând din 1965, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 120 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii. Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în ţară şi străinătate.

La 5 mai 2010, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen l-a decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, prin decretul semnat de preşedintele Traian Băsescu în noiembrie 2009.

×
Subiecte în articol: Szobi Cseh a murit alexandru arsinel