x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alina Bica: Florian Coldea nu va păţi nimic, indiferent ce va face; îl aştept să vorbească

Alina Bica: Florian Coldea nu va păţi nimic, indiferent ce va face; îl aştept să vorbească

18 Ian 2017   •   19:38
Alina Bica: Florian Coldea nu va păţi nimic, indiferent ce va face; îl aştept să vorbească

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a declarat miercuri că Florian Coldea, fost prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, nu va păţi nimic, "indiferent ce va face", atâta vreme cât Laura Codruţa Kovesi va rămâne la conducerea DNA. 

Prezentă miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a avut loc ultimul termen al procesului Bica-Horia Simu, fosta şefă a DIICOT a fost întrebată de jurnalişti ce crede despre retragerea lui Coldea din SRI. 

"Apropo, i-am citit interviul, foarte profesionist scris. Îl aştept să vorbească. Eu consider că domnul Coldea, având în vedere câte persoane au discutat de domnia lui şi ceea ce a făcut în doi ani de zile, ar fi trebuit să existe o verificare mult mai serioasă în ceea ce îl priveşte. (...) Eu mi-am exprimat de la început punctul de vedere: cu actuala orientare la nivelul DNA şi cu doamna Kovesi acolo, niciodată domnul Coldea nu va păţi nimic în această ţară, indiferent ce va face", a spus Bica. 

Ea a reiterat faptul că dosarele în care a fost trimisă în judecată au plecat de la Florian Coldea şi de la Laura Kovesi. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a repus pe rol dosarul în care Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată pentru corupţie în legătură cu clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu. 

Motivul reluării procesului a fost propunerea judecătorilor de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru care inculpaţii au fost trimişi în judecată de DNA. 

Astfel, pentru Alina Bica se propune schimbarea încadrării din infracţiunile de luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, în infracţiunea de favorizarea făptuitorului. 

În cazul lui Horia Simu judecătorii propun schimbarea încadrării din infracţiunea de dare de mită, în infracţiunea de cumpărare de influenţă, iar pentru fostul şef al ANAF Şerban Pop - din complicitate la dare la mită, în infracţiunea de trafic de influenţă. 

Alina Bica şi fostul şef al ANAF Şerban Pop au fost trimişi în judecată de DNA în acest dosar în septembrie 2015. 

Potrivit DNA, în anul 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri. O parte din aceşti bani ar fi ajuns la Alina Bica, prin intermediul lui Ionuţ Mihăilescu, la acea dată consilierul ei. 

"La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Şerban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a opt luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat", susţin procurorii. 

Conform DNA, în schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză, a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în dosarul în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. www.agerpres.ro

×