x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasada Ucrainei la Bucureşti: Rusia îşi doreşte RĂZBOI, Vestul încearcă să-l evite!

Ambasada Ucrainei la Bucureşti: Rusia îşi doreşte RĂZBOI, Vestul încearcă să-l evite!

29 Aug 2014   •   10:44
Ambasada Ucrainei la Bucureşti: Rusia îşi doreşte RĂZBOI, Vestul încearcă să-l evite!
Sursa foto: INTACT IMAGES/Jurnalul National/Victor Stroe

Ucraina a devenit de facto o arenă de război între Vest şi Est, pe care Vestul încearcă să-l evite iar Estul îl doreşte şi, în timp ce Ucraina poartă acest război, Vestul continuă să ignore realitatea, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

Publicăm textul integral:

"Federaţia Rusă a trecut de la războiul ascuns de până acum la o intervenţie deschisă în Ucraina. Partra ucraineană consideră aceasta o acţiune de agresiune.

Ieri noaptea unităţile armate a FR au ocupat oraşul ucrainean Novoazovsc şi un şir de alte localităţi ale Ucrainei. Peste 10 mii de locuitori paşnici ale acestor localităţi au devenit ostatici ai acupanţilor ruşi. Faţă de cetăţenii ucraineni se exercită presiuni psihologice, ei fiind ameninţaţi cu repesiuni fizice.

Prin acţiunile sale în ajunul summit-elor UE şi NATO, Rusia demonstrează un dispreţ faţă de dreptul internaţional, aruncând o provocare întregii lumi democratice şi ruinând ordinea mondială existentă.

Ca urmare a intervenţiei unităţilor armate a FR în Ucraina, s-a creat o nouă situaţie. Realmente, aceasta prezintă un nou pas în realizarea strategiei Kremlinului – război fără proclamarea războiului, dezichilibrarea Ucrainei, jocul pe marginea slăbiciunilor Occidentului.

Este evident faptul că încercările de a soluţiona problema prin implorarea Kremlinului, înmulţite cu sancţiuni, nu au dat rezultate. Agresorul î-şi croieşte drum, neluând în considerţie pierderile economice şi politice. El este conştient de faptul că sancţiunile sunt temporare, iar zonele de influienţă cucerite prezintă un fenomen durabil.

Reeşind din aceasta, agresorul intră întrun joc îndelungat, conştientizând slăbiciunea Occidentului şi starea complicată a economiei Ucrainei. Astfel, minimum, se contează pe crearea unui nou status-qvo, iar maximum – pe dezichilibrarea economiei şi  sistemului financiar mondial.      

Prin acţiunile sale Rusia implică întreg mapamond-ul în război.

Ucraina de-facto deja a devenit o arenă de război între Vest şi Est – război pe care Vestul încearcă să-l evite, iar Rusia – îl doreşte. Ucraina deja poartă acest război, iar Vestul continuă să ignore realitatea.

Rusia speră că UE şi NATO din nou nu vor reacţiona la invazia militară, limitându-se doar la expimarea îngrijorării. Rusia îmcearcă să demonstreze întregii lumi incapacitatea puterilor mondiale de a reacţiona la acţiunile ei sfidătoare şi să scoată în evidenţă eşecul intenţiilor Vestului de a construi un sistem eficace de securitate.

Europa nu este în pragul unei opţiuni tactice, ci în faţa unei alegeri strategice. Europa este în pragul unui război de anvengură, în comparaţie cu care evenimentele din Balcani şi Cecenia vor părea o joacă copilărească. Avem de a face cu o putere nucleară care nu ţine cont de alţi actori internaţionali şi nici de dreptul internaţional. Dacă Vestul şi Europa doresc să evite acestă perspectivă, ele trebuie să reacţioneze acum.

Ucraina va lua toate măsurile pentu aş-i realiza dreptul legitim la autoapărare în conformitate cu art. 51 din Statutul ONU.

Solicităm comunităţii democratice internaţionale, NATO şi UE să acorde Ucrainei un sprijin real pentu a contracara agresiunea rusă".   


×