x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amfetamine vândute ca "droguri legale"

Amfetamine vândute ca "droguri legale"

de Diana Scarlat    |    12 Ian 2010   •   00:00

Un nou drog "legal", derivat al amfetaminelor, face ravagii printre clienţii "magazinelor de vise". Substanţa se numeşte "Special Gold" şi este vândută de magazinele de tip "Spice Shop" (magazinele de vise) ca sare de baie, dar creează imediat dependenţă şi toleranţă.



Deşi s-au confrimat deja decese cauzate de acest drog, Poliţia nu poate interzice comercializarea lui, din cauza legislaţiei în vigoare, care prevede o serie de proceduri obligatorii până la Ordonanţa de Urgenţă care l-ar putea interzice. "Au aproximativ acelaşi efect ca şi amfetaminele, dar nu sunt supuse controlului. Sunt mult mai periculoase decât drogurile legale. Încercăm să le introducem pe lista celor interzise. S-au făcut toate demersurile în sensul acesta în ceea ce ne priveşte pe noi, Ministerul de Interne, dar problema este acum la Ministerul Sănătăţii, ei fiind cei care dispun dacă o substanţă este periculoasă organismului sau nu. Nu este sare de baie, ci o amestecătură de substanţe care provoacă nişte senzaţii groaznice. Nimeni în momentul de faţă în Europa nu a reuşit să rezolve această problemă pentru că dinamica inventării acestor substanţe este mai mare decât dinamica documentării noastre. Fiecare substanţă trebuie analizată. Singurii care s-au pus la punct cât de cât sunt nemţii, dar şi ei sunt în urmă cu magazinele de vise. La noi, doar perioada de deliberare este de vreo două luni", a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Claudiu Cucu, comisar-şef în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

FABRICAREA DE DEPENDENŢI. "Special Gold" conţine mephedrone (un derivat al efedrinei) şi care, administrată fie prin prizare, fie prin injectare, are efecte asemănătoare consumului de metamfetamină, o substanţă extrem de periculoasă prin efecte, având capacitatea de a induce rapid o dependenţă psihică foarte puternică. "În acest moment riscăm să avem în mai puţin de un an de la câteva mii la câteva zeci de mii de consumatori dependenţi de amfetamine, în condiţiile în care absolut toate serviciile de tratament din Bucureşti nu mai au locuri disponibile pentru noi pacienţi, iar în ţară, în general, aceste servicii nu există şi specialiştii necesari nu sunt disponibili", se arată într-un comunicat al Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT).
 

×
Subiecte în articol: observator