x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andrei Iucinu: Vânzarea acţiunilor ziarului "Adevărul" este nulă

Andrei Iucinu: Vânzarea acţiunilor ziarului "Adevărul" este nulă

20 Noi 2008   •   00:00

Andrei Iucinu susţine că, în urma deciziei de joi a instanţei, contractul de vânzare-cumpărare a unui pachet de 60 la sută din acţiunile ziarului "Adevărul" între Ana Maria Tinu şi omul de afaceri Dinu Patriciu este nul, deoarece a fost întocmit pe baza unui certificat de moştenitor anulat.



Judecătoria sectorului 3 a decis, joi, că Andrei Iucinu are dreptul să primească 3/8 din acţiunile cotidianului "Adevărul", instanţa desfiinţând certificatul de moştenitor obţinut de Ana Maria Tinu.

Andrei Iucinu a declarat că vânzarea pachetului de acţiuni către Dinu Patriciu va deveni nulă, atunci când sentinţa instanţei va rămâne definitivă.

"Din acest moment, acţiunile ziarului revin lui Dumitru Tinu, până la restabilirea moştenitorilor", a explicat Andreiu Iucinu.

În 25 iulie 2006, grupul Rompetrol, deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni de la Anna-Maria Tinu. În prezent, Rompetrol deţine 60 la sută din acţiunile Adevărul, iar Anna-Maria Tinu controlează 24 la sută din capital.

Andrei Iucinu a contestat în mai multe procese această tranzacţie, însă nu a obţinut anularea acestui contract de vânzare-cumpărare.

Printr-o altă sentinţă judecătorească fiul lui Dumitru Tinu a obţinut însă, în martie 2007, blocarea vânzării bunurilor familiei lui Dumitru Tinu, inclusiv a pachetului de 24 la sută din acţiunile de la cotidianul Adevărul, până la stabilirea definitivă a paternităţii lui Andrei Iucinu.

Între timp, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, printr-o sentinţă definitivă că Andrei Iucinu este fiul lui Dumitru Tinu.

"Sper să rezolv problema moştenirii pe cale amiabilă cu Ana Maria Tinu, să nu mai fie nevoie de un nou proces pentru succesiune", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Andrei Iucinu.

El a mai adăugat că este nerăbdător să meargă în redacţia "Adevărul", pentru a continua munca tatălui său, dar nu în calitate de jurnalist, întrucât este implicat în politică, ci ca acţionar.

Instanţa a admis cererea lui Andrei Iucinu (23 de ani), care a contestat certificatul de moştenitor care stabilea ca din masa succesorală formată dintr-un pachet de 80,673 la sută din acţiunile la SC Adevărul SA, întreaga moştenire să revină Ana Mariei Tinu, după ce Tamara Tinu a renunţat la partea sa.

Andrei Iucinu este fiul lui Dumitru Tinu cu Emilia Iucinu, tânărul nefiind recunoscut de soţia, respectiv fiica ziaristului - Tamara şi Ana Maria Tinu.

Totodată, instanţa a dispus anularea certificatului de moştenitor şi deschiderea succesiunii de pe urma lui Dumitru Tinu, astfel încât Andrei Iucinu să primească 3/8 din moştenire, la fel ca sora sa, Ana Maria Tinu, iar Tamara Tinu o pătrime.

Sentinţa nu este definitivă putând fi atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti.

La data întocmirii certificatului de moştenitor, valoarea acţiunilor se ridica la 2.826.395.000 de lei. Alte bunuri nu au mai fost declarate în certificatul de moştenitor contestat de Andrei Iucinu.

Fiul lui Dumitru Tinu a cerut instanţei "să constate nulitatea certificatelor de moştenitor numerele 1 şi 2 din 9.01.2003 emise de notarul Ciuhan Aurora Brăila şi să se declare din nou deschisă succesiunea lui Tinu Dumitru şi să stabilească drept moştenitori pe Tamara Tinu, în calitate de soţie supravieţuitoare, şi Ana-Maria Tinu şi Andrei Iucinu, ambii în calitate de descendenţi.

În acţiunea sa, fiul fostului jurnalist arată că Tamara şi Ana Maria Tinu au obţinut certificatele de moştenitor "prin frauda drepturilor" sale, atât asupra calităţii de moştenitor, cât şi asupra drepturilor materiale ce i se cuveneau.

"La momentul oportun, am arătat necesitatea participării mele la dezbaterile succesorale, dar pârâtele au refuzat să mă accepte, deşi ele cunoşteau direct că eu sunt fiul decedatului nostru autor. Pe data de 9 ianuarie 2003, cele două pârâte s-au prezentat la notariat şi au obţinut cele două certificate de moştenitor fără participarea mea. Întrucât mi s-au vatămat drepturi esenţiale, pentru că certificatele de moştenitor au fost obţinute prin fraudă la lege, nulitatea este absolută", aprecia Andrei Iucinu.

Dumitru Tinu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Adevărul şi, în acelaşi timp, director şi proprietar al ziarului, a murit în dimineaţa de 1 ianuarie 2003, în urma unui accident rutier. El devenise, cu câteva luni în urmă, acţionar majoritar al societăţii Adevărul.
Mediafax

×