x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Actori şi muzicieni îi cer lui Andrei Pleşu să prezinte SCUZE pentru JIGNIRILE aduse lui Radu Beligan

Actori şi muzicieni îi cer lui Andrei Pleşu să prezinte SCUZE pentru JIGNIRILE aduse lui Radu Beligan

22 Sep 2014   •   17:55
 Actori şi muzicieni îi cer lui Andrei Pleşu să prezinte SCUZE pentru JIGNIRILE aduse lui Radu Beligan

Un grup de actori, societari de onoare ai Teatrului National Bucureşti (TNB), îşi exprimă îngrijorarea faţă de ceea ce numesc "atacul nedrept" pe care scriitorul Andrei Pleşu l-ar fi lansat la adresa maestrului Radu Beligan pentru că marele actor s-a declarat susţinător al candidaturii lui Victor Ponta la prezidenţiale. 

"Suntem profund îngrijoraţi în acelaşi timp de atacul nedrept pe care domnul Andrei Pleşu l-a lansat la adresa Maestrului Radu Beligan, doar pentru că marele nostru actor a îndrăznit să aibă şi să exprime public o opinie şi o opţiune politică diferită de cea a domnului Pleşu. Considerăm că trăim într-o societate democratică în care libertatea de exprimare este garantată şi că nimeni nu trebuie pus la zid doar pentru că îşi exprimă punctele de vedere. Este firesc ca într-o societate deschisă să existe pluralism de idei, de opinii şi de opţiuni de orice natură şi este la fel de firesc ca oamenii, în special cei care reprezintă repere pentru societate, să accepte şi să respecte faptul că cineva gândeşte şi se manifestă altfel decât ei", se afirmă într-o "Scrisoare către Andrei Pleşu şi către cetăţenii României care iubesc democraţia".

În scrisoare, care este semnată de actorii Florina Cercel, Adela Mărculescu, Marin Moraru, Costel Constantin, societari de onoare ai TNB, şi de soliştii Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Daminescu şi Florin Apostol, i se solicită lui Andrei Pleşu să-i ceară scuze maestrului Beligan. 

"Vă rugăm să acceptaţi acest minim comportament democratic şi să vă cereţi scuze faţă de Maestrul Radu Beligan. Domnia-sa are dreptul, ca şi dumneavoastră şi ca orice cetăţean al acestei ţări, să se exprime public fără teama că cei care gândesc altfel ar putea reacţiona violent", se arată în scrisoarea amintită. 

În timpul lansării candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, desfăşurată sâmbătă pe Arena Naţională, maestrul Radu Beligan a transmis un mesaj de susţinere pentru Victor Ponta. 

Ulterior, scriitorul Andrei Pleşu a publicat în cotidianul "Adevărul" o scrisoare deschisă adresată lui Radu Beligan în care îşi exprimă dezamăgirea faţă de gestul marelui actor. "Pot doar să fiu trist, infinit de trist, că înţelegeţi să ieşiţi din scenă cu o replică atât de trivială, atât de mărunt devotată conjuncturilor. Calibrul dumneavoastră merita un amurg mai nobil", aprecia Andrei Pleşu. (Agerpres)



×