x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Angajații CFR ameninţă cu un conflict colectiv de muncă începând cu 23 aprilie

Angajații CFR ameninţă cu un conflict colectiv de muncă începând cu 23 aprilie

15 Apr 2014   •   15:56
Angajații CFR ameninţă cu un conflict colectiv de muncă începând cu 23 aprilie

Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu data de 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, cu prevederi favorabile salariaţilor, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă.

"Contractele colective de muncă expiră la data de 19 aprilie pentru Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ^CFR Marfă SA^ şi pentru Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători ^CFR Călători^ SA, în timp ce, în cazul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, documentul expiră pe data de 22 aprilie. Ca urmare, începând cu data de 23 aprilie există posibilitatea declanşării conflictului colectiv de muncă, dacă în zilele următoare nu se va reuşi încheierea unor noi contracte colective de muncă cu prevederi favorabile salariaţilor", a declarat Iulian Măntescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, principala nemulţumire a CFR-iştilor se referă la eliminarea, începând de anul trecut, a drepturilor de călătorie gratuită pe calea ferată.

'Vorbim de un drept consfinţit din vechime, acela ca feroviarii să poată călători gratuit în interes de serviciu şi în interes particular pe calea ferată. De această facilitate beneficiază toţi colegii noştri din Europa. Din păcate, autorităţile au decis anul trecut să nu mai acorde aceste autorizaţii, provocând o stare de nemulţumire intensă în rândul salariaţilor', a precizat Iulian Măntescu.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă a menţionat, totodată, că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.

'Bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014 reflectă incapacitatea managerilor în găsirea măsurilor de creştere a veniturilor unităţilor de cale ferată, astfel încât pierderile salariale ale CFR-iştilor să poată fi recuperate după o perioadă de austeritate de şase ani. Este inadmisibil ca, la ora actuală, marea majoritate a CFR-iştilor să primească salarii de 1.100 lei. Vorbim de o stare de nemulţumire acumulată în rândul a peste 50.000 de salariaţi, din cauza unor revendicări nesoluţionate la timp', a mai spus Iulian Măntescu.

La rândul său, Gheorghe Frăţică, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, a anunţat că, în după amiaza zilei de marţi, de la ora 16,00, va participa la o întâlnire, la sediul Ministerului Transporturilor, cu ministrul de resort Dan Şova, pentru a se încerca soluţionarea problemelor cu care se confruntă feroviarii.

'În această după-amiază (marţi - n.r.) vom avea o întâlnire cu domnul ministru Şova pentru a ajunge la un acord în ceea ce priveşte semnarea noilor contracte colective de muncă. Având în vedere ca au mai existat întâlniri asemănătoare, soldate cu promisiuni neonorate, suntem rezervaţi în ceea ce priveşte obţinerea unui rezultat pozitiv', a spus Gheorghe Frăţică.

×