x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anvelopele la control! Ce amenzi rişti dacă circuli fără cauciucuri de iarnă

Anvelopele la control! Ce amenzi rişti dacă circuli fără cauciucuri de iarnă

18 Dec 2012   •   14:18
Anvelopele la control! Ce amenzi rişti dacă circuli fără cauciucuri de iarnă
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Peste 300 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate ieri în filtrele rutiere instituite de poliţişti pentru verificarea în trafic a autovehiculelor din punct de vedere al echipării pentru sezonul rece, se arată într-un comunicat al IGPR.

Poliţiştii au aplicat 334 de sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea, 11 sancţiuni au fost aplicate conducătorilor auto pentru că au circulat pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără a-şi echipa automobilele cu anvelope de iarnă şi 322 pentru alte abateri la normele rutiere, iar o sancţiune a fost aplicată factorilor responsabili cu activitatea de menţinere a viabilităţii drumurilor publice în sezonul rece.

Din data de 5 decembrie, poliţiştii au aplicat în filtrele rutiere 6.018 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto, dintre care 336 pentru neechiparea corespunzătoare a autovehiculelor cu anvelope de iarnă şi 32 de sancţiuni factorilor responsabili cu activitatea de menţinere a viabilităţii drumurilor publice în sezonul rece.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

IGPR precizează că în legislaţie nu se face referire la o dată calendaristică de la care este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă, ci se prevede faptul că acestea sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei (între 9 şi 21 puncte amendă).

Poliţiştii recomandă şoferilor:
- Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic.
- Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire!
- De asemenea, este bine să aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri.
- Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.
- Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.
- Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.
- Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.
- Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor.
- Ţineţi cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanta mai mare între maşina pe care o conduceţi şi cea din faţă!
- Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.
- În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.

×