x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asigurarea obligatorie a locuinţelor

Asigurarea obligatorie a locuinţelor

de Florina Zainescu    |    11 Mar 2009   •   00:00

Prevederile legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor vor fi puse în aplicare de la 1 iulie, la termenul stabilit, a declarat ieri Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supreveghere a Asigurărilor (CSA).



"Din punctul de vedere al Comisiei, prevederile legii vor fi puse în aplicare de la termenul stabilit iniţial, respectiv 1 iulie 2009", a spus ea. Un anunţ surprinzător având în vedere că săptămâna trecută CSA a anunţat că, la propunerea Ministerului Internelor, aplicarea legii urma să fie amânată. Unul dintre motivele de amânare îl reprezenta necesitatea unor modificări legislative pentru îmbunătăţirea mecanismelor necesare autorităţilor locale pentru asigurarea unui flux de informaţii coerent şi continuu.

Actul normativ prevede şi înfiinţarea unui pool de asigurare (PAID), prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru locuinţe. Toncescu a spus că circa 20 de societăţi şi-au exprimat acordul de principiu privind participarea la înfiinţarea PAID.

Cristian Constantinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR) a precizat că această lege este "un proiect mort", inaplicabil în forma actuală. "Acordul de principiu privind participarea PAID a venit din partea conducerii executive a companiilor, care trebuie să fie precedat de unul din partea acţionarilor. Participarea în calitate de acţionar la PAID necesită alocarea unei sume de bani, care va fi eliberată sau nu în funcţie de parametrii unui plan de afaceri", a spus el.

Constantinescu a adăugat că, aşa cum a fost aprobată Legea 260/2008, nici un acţionar "zdravăn la cap" nu va aloca banii necesari pentru dobândirea calităţii de acţionar PAID, pentru că nu ştie când îşi va recupera sumele investite în acest proiect. "În plus, poliţele pentru acoperirea riscurilor catastrofale în baza Legii 268/2008 sunt emise de asigurători şi, în cazul apariţiei daunei, cel care a emis poliţa va acoperi dauna, după care va recupera suma de la PAID. Dar, pentru a acoperi dauna, trebuie să constitui rezerve, sa ai nişte fonduri alocate. Deci, trebuie alţi bani", a spus el.

×
Subiecte în articol: observator