x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Au pus "cătuşe" apei

Au pus "cătuşe" apei

de Ana Ionascu    |    06 Aug 2007   •   00:00
Au pus "cătuşe" apei


Setea i-a inrăit pe locuitorii comunei vasluiene Micleşti. Cu bani grei de la Banca Mondială, Primăria a introdus apă curentă, garantănd oamenilor că nu vor fi probleme. Numai că la robinete nu vine nici strop de apă, in vreme ce primarul Fănică Nica stă bine mersi in concediu. In Romănia anului 2007 s-a ajuns la a se pune lacăt pe făntăni.

Setea i-a inrăit pe locuitorii comunei vasluiene Micleşti. Cu bani grei de la Banca Mondială, Primăria a introdus apă curentă, garantănd oamenilor că nu vor fi probleme. Numai că la robinete nu vine nici strop de apă, in vreme ce primarul Fănică Nica stă bine mersi in concediu. In Romănia anului 2007 s-a ajuns la a se pune lacăt pe făntăni.


La Micleşti, lumea a ieşit la porţi să intămpine ploaia binecuvăntată. Cu pămăntul sfărăind sub tălpi, s-au răcorit niţel. Pe o ulicioară lăturalnică, lăngă o făntănă, agitaţie mare. Femei, bătrăni, copii şi bărbaţi stau la sfat: "Nu avem apă!", "Nu mi-am spălat copiii de căteva zile!", "Pune lacăt pe făntănă!"...


AFACEREA. Supăraţi din cale-afară, oamenii intră imediat in vorbă:"Acum căţiva ani, de la primărie ni s-a spus că trebuie să ne tragem apă in curte dacă vrem să trăim şi noi civilizat. S-a făcut o investiţie mare atunci, cu bani grei de la Banca Mondială. S-a forat in adăncime şi a fost captată apa. Ni s-a garantat că nu vor fi probleme, că vom avea apă 100 de ani, ca pentru un oraş. Ne-am pus şi apometre. Am cheltuit 11 milioane de lei şi m-am racordat la reţeaua de apă. Iarna ne mai dă, dar vara, mai ales că acum e secetă, nu avem apă cu săptămănile. Au fost şi pe drumul mare cişmele. Le-au scos şi pe alea. Cică să nu consumăm apa. Dar a uitat domnul primar că noi am ingropat in pămănt nişte bani ca să ne bucurăm de un serviciu. Cel mai elementar şi de bun-simţ. Apa potabilă. In plus, vecinul nostru pune lacăt pe făntănă să nu luăm apă. Ne certăm şi plăngem pentru o căldare de apă. Mai e o făntănă pe uliţă. Vecinii de acolo iau seara lanţul şi găleata şi le aruncă peste gard. Am ajuns să ne omorăm pentru o lingură de apă. Mă simt jignită şi umilită că in ţara mea sunt nevoită să indur aşa ceva", spune cu năduf Minodora Grigoraş, venită in sat de căţiva ani.


Ceilalţi săteni o aprobă pe femeie şi spun că in tot satul e la fel. Se face economie de apă, pentru că unii nu inţeleg să nu işi ude grădinile, că a scăzut apa in făntăni. Şi suferă toţi. Mulţi se tem să vorbească. Se tem de primar şi de faptul că soţia lui, invăţătoare fiind, s-ar putea răzbuna pe copii. Ne-au mărturisit insă că cele patru-cinci maşini ale primăriei sunt spălate pe timpul nopţii, că omul care, chipurile, are in grijă conductele de apă işi umple noaptea bazinul de 5 tone din curte şi nu-i pasă de restul. La şcoală, copiii nu au apă să se spele pe măini, dar au chiuvete. Vara trecută au fost plini de răie. Se imbolnăvesc pe capete şi lumea nu spune nimic. Le e frică. In sat nu se găseşte apă minerală sau plată. La crăşmă, numai rachiu şi bere. Oamenii sunt nevoiţi să meargă căţiva zeci de km pănă in oraş să işi cumpere apă. Bătrănii nu au bani de apă minerală, dar 2 lei găsesc in colţul batistei să dea unui vecin pentru o găleată de apă. Chiar şi la crăşme apa e cu porţia, aşa că paharele se spală in aceeaşi apă, in ciuda riscurilor foarte mari la care sunt expuşi consumatorii.


CONTROALE. Sergiu Marian, subprefectul judeţului, a luat foarte in serios problema oamenilor din Micleşti. "Conform deciziei luate in cadrul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă, de două ori pe săptămănă, primarii fac raportări cu privire la aprovizionarea cu apă a populaţiei. Din ultimul raport primit de la primăria Micleşti reiese clar că din cele 408 făntăni existente, 56 au debit redus şi doar 13 sunt secate. De aici reiese că nu sunt probleme, că oamenii din zonă nu ar avea probleme cu apa. Ne vom deplasa in comună, vom face verificări şi vom dispune măsuri legale impotriva celor vinovaţi, dacă spusele oamenilor se adeveresc. Nu este normal ca intr-o comună in care este aducţiune de apă oamenii să stea insetaţi. Toate aceste probleme revin in sarcina primarului", a conchis pe un ton ferm subprefectul.

AMENINŢĂRI
"Eu pun lacăt pe făntănă. Ce atăta panaramă? Trebuie să facem economie, să avem apă de băut noi şi animalele. La anul imi mut făntăna in curte şi terminăm bălciul!"
Sandu Bursuc, omul cu lacătul
LA CERŞIT
"Ar fi bun măcar să pună un program la făntănă, să ştim şi noi cănd putem lua o căldare de apă. Stau cu robinetul in curte şi cerşesc la vecini să mă lase să iau o găleată de apă. E o adevărată nebunie!"
Jenita Negruţi, locuitoare Micleşti


La odihnă

Am vrut să vorbim şi cu primarul Fănică Nica (PNL), dar spre ghinionul nostru acesta era in concediu, pănă la Sf. Maria. Am incercat să luăm legătura cu domnia-sa telefonic sau prin mesaje transmise prin subalterni, căteva zile la rănd, curioşi să aflăm cum răspunde acesta la tirul de acuzaţii pe care i le aduc cetăţenii. Nu a fost cu putinţă. Concediul e concediu şi se respectă. Pănă la jumătatea lunii, oamenii trebuie să se descurce cum dă Cel de Sus. Iar dacă va fi nevoie să işi care pumni in cap, să se scuipe şi să se injure pentru o găleată de apă, o vor face şi pe asta. Că nu vor să moară de sete. Apa i-a invrăjbit atăt de tare pe oameni, incăt nici o ploaie care să ţină trei zile şi trei nopţi nu ii va putea impăca.

×
Subiecte în articol: observator apă