x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aur confundat cu tigari

Aur confundat cu tigari

24 Feb 2004   •   00:00

Magistratul a admis anularea confiscarii referindu-se la o ordonanta a Guvernului pentru constructia de locuinte in Voluntari (jud. Ilfov).

Razboiul dintre Inspectoratul de Politie Timis si Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, privind restituirea unei cantitati de 8,3 kg aur, in valoare de peste 100.000 $, a atins cote inimaginabile. In timp ce ambele institutii ale statului fac schimb de pase cu "pisica moarta", procurorul general al Romaniei a dispus o acheta interna, care sa faca lumina asupra motivatiilor care au stat la baza deciziilor judecatorilor si magistratilor, implicati in restituirea metalului pretios. Nici "echipa manageriala" a IPJ Timis nu a scapat mai usor. Vineri, la sediul institutiei au descins inspectorii Curtii de Conturi, care au cerut sa verifice legalitatea tuturor confiscarilor, sechestrelor si restituirilor de bunuri din anul 2003.

Greseli cusute cu ata alba
Cantitatea de 8,3 kg de aur a fost restituita catre firma "Goie Gold" SRL, in baza sentintei civile nr. 3954 a Judecatoriei Timisoara, act care a devenit "definitiv" la numai 12 zile de la comunicare, cu toate ca IPJ Timispromovase intre timp recursul. Ciudat, dar nu sentinta a fost investita cu titlu executoriu, ci... minuta, cand orice student de Drept stie ca asa ceva este imposibil. Revenind la motivatiile care au stat la baza sentintei judecatoresti, trebuie specificat faptul ca magistratul a admis anularea procesuluiverbal de confiscare intocmit de IPJ Timis, facand referire, printre altele, si la "art. 8. OG 191/2000". Chiar daca pare incredibil, respectivul act normativ nu are nici o legatura cu metalele pretioase, ci se refera la "aprobarea unor masuri necesare in vederea realizarii de constructii cu destinatia de locuinte pe un teren proprietate privata a statului, situat in comuna Voluntari, judetul Ilfov"!

Tigari, in loc de aur
Deciziile paranormale ale judecatorului nu se incheie aici. In numele legii, magistratul timisorean a dispus "restituirea obiectelor din metal alb si galben ridicate prin procesul-verbal nr. G 210418 din data de 14 februarie 2003". Din pacate, nici judecatorul in cauza nu a ghicit prea bine, intrucat actul respectiv, intocmit de politistii timisoreni, face referire la "confiscarea a patru pachete de tigari netimbrate, marca "Ronson" si a opt pachete de tigari netimbrate de "MT"", confiscate de agentul principal Stan Butoi de la un oarecare Both Ladislau Attila! In concluzie, IPJ Timis nu a fost obligat niciodata de instanta sa returneze 8,3 kg de aur, ci 12 pachete de tigari netimbrate.

Aurul pacatos
La ora actuala, aurul a parasit Romania, in directia Italia. In momentul de fata, toti cei implicati in aceasta tranzactie oneroasa sunt verificati la sange si exista posibilitatea ca inspectorii Curtii de Conturi sa impute suma de 3,5 miliarde de lei unuia dintre adjunctii IPJ Timis. Ca o paranteza, trebuie specificat ca, la bilantul Curtii de Apel Timisoara, presedinta institutiei, Silvia Nebela, a precizat ca "nu exista cazuri de coruptie in randul magistratilor, ci numai judecatori slab pregatiti". Ramane de vazut daca, dupa finalizarea verificarilor, lucrurile vor sta chiar asa...
TIBERIU KISS

×
Subiecte în articol: observator