x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Austria îşi va repatria o parte din rezervele sale de aur care se află în Marea Britanie

Austria îşi va repatria o parte din rezervele sale de aur care se află în Marea Britanie

25 Mai 2015   •   14:31
Austria îşi va repatria o parte din rezervele sale de aur care se află în Marea Britanie

Banca Centrală a Austriei (OeNB) va repatria o parte din rezervele sale de aur aflate în Marea Britanie, a anunţat publicaţia 'Krone', fără a cita sursa informaţiei, transmite Reuters.

Decizia instituţiei vine pe fondul criticilor legate de păstrarea majorităţii rezervelor de aur în străinatate.

În februarie, OeNB a respins criticile Curţii de Audit a Austriei privind depozitarea rezervelor de aur şi a insistat că păstrarea majorităţii rezervelor la Londra - centru global al tranzacţiilor cu metale - este în interesul ţării. De asemenea, Banca Austriei a anunţat revizuirea politicilor sale privind depozitarea rezervelor de aur, estimate la 280 de tone.

Nivelul rezervelor de aur ale ţării nu s-a modificat din 2007, conform raportului OeNB din 2013, conform căruia aproximativ 80% este păstrat în Marea Britanie, 17% în Austria şi 3% în Elveţia.

Publicaţia austriacă a anunţat că în viitor 50% din rezervele de aur ale ţării vor fi păstrate în Austria, 30% în Marea Britanie şi 20% în Elveţia.

România şi-a trimis tezaurul în timpul Primului Război Mondial dar nu a mai reuşit să îl reupereze integraş. Aceasta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România şi Rusia.

×