x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autor de romane poliţiste, prins după 22 de ani pentru patru crime

Autor de romane poliţiste, prins după 22 de ani pentru patru crime

17 Aug 2017   •   10:50
Autor de romane poliţiste, prins după 22 de ani pentru patru crime
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Un scriitor de romane poliţiste, care are la activ cărţi în care criminalii reuşeau să scape ani buni de urmările legii după ce înfăptuiau omoruri, a fost arestat de poliţia chineză şi plasat în arest pentru uciderea a patru persoane  în urmă cu aproape 22 de ani. Liu Yongbiao, de 53 de ani, urma să publice un volum în care o scriitoare de cărţi poliţiste scapă de urmările legii în urma unei serii de crime. Autorul şi-a recunoscut vina.

 

Când poliţiştii l-au arestat pe Liu Yongbiao la reşedinţa sa din ţinutul Nanling, vineri seara, acesta i-a întâmpinat cu mesajul: "V-am aşteptat aici în tot acest timp". Patru persoane au fost ucise pe 29 noiembrie 1995 într-o pensiune din Huzhou, un oraş din provincia Zhejiang. Poliţia a găsit un oaspete, cei doi proprietari - soţ şi soţie - şi pe nepotul acestora cu urme de lovituri la cap cu un obiect contondent. Martorii au relatat atunci că la pensiune s-au cazat doi bărbaţi cu accent specific provinciei Anhui, însă, deoarece aceştia nu aveau alte legături cu proprietarii pensiunii, cercetările au intrat în impas, spune Xu Zhicheng, unul dintre poliţiştii care s-au ocupat de caz. După ce cazul nu a progresat deloc, o pistă a fost descoperită la începutul acestei luni, datorietă unor teste ADN. Urmând pistele testelor, autorităţile au stabilit că făptaşii provin din oraşul lui Liu Yongbiao. Celălalt suspect pentru crime este Wang, un om de afaceri de 64 de ani. Poliţia crede că cei doi au vrut să jefuiască pensiunea din cauza problemelor financiare pe care le aveau la acea dată. Planurile le-au fost date peste cap de un alt vizitator, pe care l-au lovit în zona capului, ucigându-l. Pentru a nu lăsa în urmă martori, cei doi ar fi ucis restul oamenilor din pensiune, cei doi proprietari şi nepotul acestora. Născut în Anhui, una dintre cele mai sărace provincii chineze, Liu a devenit scriitor după ce a eşuat în studiile universitare. A debutat în 1985 şi s-a afirmat în stilul poliţist, cu titluri precum "Secretul vinovat" devenind membru al prestigioasei Asociaţii a Scriitorilor Chinezi în 2013. Unele dintre romanele sale, publicat în 2014, a fost adaptat într-un serial de televiziune de 50 de episoade. Într-o prefaţă a celei mai cunoscute cărţi ale sale "Un film", publicată în 2005, Liu Yongbiao susţinea că un proiect la care ţine este scrierea unei cărţi despre o scriitoare care comite mai multe crime în tinereţe, însă reuşeşte să scape de oamenii legii. “Vreau să scriu un roman despre o frumoasă scriitoare care a ucis mulţi oameni, însă cazurile rămân nerezolvate", scria acesta.

 

Liu Yongbiao şi-a recunoscut crimele şi într-o scrisoare către soţia sa: “În sfârşit mă pot elibera de tortura psihică pe care am îndurat-o atât de mult timp", a scris Yongbiao. Acesta susţine că soţia sa nu a ştiut niciodată despre crime.

 

"Frumoasa scriitoare care ucidea" urma să fie titlul viitorului roman al scriitorului chinez

×