x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avantajele şi dezavantaje aderării României la UE. Bilanţul de cinci ani al Ministerului Mediului

Avantajele şi dezavantaje aderării României la UE. Bilanţul de cinci ani al Ministerului Mediului

15 Dec 2011   •   14:21
Avantajele şi dezavantaje aderării României la UE. Bilanţul de cinci ani al Ministerului Mediului

Accesul la fonduri europene si stabilitatea legilor se numara printre aspectele pozitive ale integrarii in Uniunea Europeana, potrivit Ministerului Mediului, cele negative constand in costurile crescute pe care agentii economici trebuie sa le suporte pentru a respecta standardele de mediu, se arata intr-o analiza solicitata de CaleaEuropeana.ro.

CaleaEuropeana.ro a solicitat tuturor ministerelor din Romania sa prezite avantajele si dezavantajele integrarii in UE, dupa cinci ani de la aderare, singurul minister care a raspuns pana in prezent solicitarii fiind cel al Mediului.

"Din punct de vedere al protectiei mediului, principalul beneficiu al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a fost reprezentat de suplimentarea si diversificarea resurselor financiare. Astfel, statutul de membru al Uniunii Europene a asigurat accesul Romaniei la fondurile structurale si la fondurile de coeziune, ceea ce a condus la cresterea investitiilor in infrastructura de mediu si implicit la imbunatatirea calitatii mediului si vietii (in special, realizarea de sisteme de alimentare cu apa potabila, statii de tratare a apei potabile, retele de canalizare ape uzate, statii de epurare ape uzate, depozite de deseuri ecologice)", se arata in raspunsul ministerului.

"Totodata, ca stat membru al Uniunii Europene, Romania a trebuit sa constituie reteaua Natura 2000 avand in prezent desemnate 148 de situri de importanta avifaunistica si 382 de situri de importanta comunitara (circa 23% din suprafata Romaniei) care au condus nu numai la marirea suprafetei ariilor naturale protejate din Romania, dar a impus si atribuirea in custodie/administrare a acestor arii (in prezent circa 650 arii naturale protejate sunt atribuite in custodie/administrare)", se mai arata in raspunsul furnizat.

Un alt avantaj evidentiat a fost cel al cadrului legislativ stabil.

"Crearea unui cadru legislativ in concordanta cu cel al Uniunii Europene conduce la stabilirea de domenii de aplicare, metodologii si procedee comune tuturor statelor membre UE, participarea la luarea deciziilor la nivelul UE, precum si premisa accesului pe piata unica europeana in conditii egale de concurenta, in ceea ce priveste mediul, corelat cu diminuarea eforturilor administrative. In acest mod, protectia mediului se realizeaza mult mai eficient la nivelul Uniunii Europene intrucat problemele de mediu nu respecta frontierele nationale".

In ceea ce priveste dezavantajele integrarii, Ministerul Mediului a indicat costurile pe care agentii economici din Romania le suporta pentru a se alinia la standardele de mediu cerute de Comisia Europeana. Si Romania, ca stat, are aceeasi problema, pentru ca nerespectarea legilor comune poate determina procedura de infringement din partea Comisiei.

"Din perspectiva responsabilitatilor Ministerului Mediului si Padurilor, statutul Romaniei de stat membru al UE nu a generat probleme, insa sectoarele de activitate economico-sociala au fost si vor continua sa fie afectate in viitor de costuri semnificative, relationate cu necesitatea restructurarii economice pentru respectarea legislatiei de mediu", se arata in raspunsul ministerului.

"Costurile necesare diferitelor sectoare industriale pentru a respecta legislatia de mediu au reprezentat si continua sa reprezinte o problema in special pentru agentii economici, chiar daca au fost obtinute perioade de tranzitie. Pe de alta parte, costurile necesare imbunatatirii infrastructurii de mediu au generat si continua sa genereze probleme asupra populatiei din punct de vedere al posibilitatii de suportabilitate", se mai arata in raspuns.

"Un alt aspect care trebuie avut in vedere de Romania, in calitatea sa de stat membru al UE, este respectarea legislatiei si aplicarea ei corecta, atat de autoritati, cat si de agentii economici si populatie pentru a evita declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor prevazute in dreptul Uniunii Europene (procedura de infringement)", precizeaza Ministerul Mediului. (D.R.)

×